Afte – simptomi, uzroci i prevencija

Afte su male, plitke lezije koje se razvijaju na mekim tkivima u ustima ili na dnu desni. Za razliku od herpesa, afte se ne pojavljuju na površini usana i nisu zarazne, ali mogu biti bolne.

Većina afti nestane sama od sebe za tjedan ili dva, a ako se radi o neobično bolnim aftama koje ne zacjeljuju, potrebno je konzultirati stomatologa. 

Afte su uglavnom okruglog ili ovalnog oblika. Karakterizira ih crveni obrub te bijela ili žuta točkica u središtu. Nastaju na jeziku, ispod jezika, unutar obraza ili usana, u dnu desni ili na mekom nepcu. Prije njihova nastanka ponekad se javlja peckanje. 

Postoji nekoliko vrsta afti: male, velike i herpetiformne. Male su afte promjera manjeg od jednog centimetra. One brzo zarastaju, ali su bolne. Velike su afte veće veličine i, iako nisu bolne, sporije zarastaju i ponekad ostavljaju ožiljke. Herpetiformne afte manifestiraju se kao skup većeg broja sitnih ranica, jako su bolne te otežavaju gutanje i govor.   

Točan uzrok afti je nepoznat, ali mogući razlozi njihove pojave mogu biti ozljeda usne šupljine, osjetljivost na pojedine namirnice, prehrana kojoj nedostaje vitamina B-12, cinka, folne kiseline ili željeza, alergijska reakcija na pojedine bakterije u usnoj šupljini, hormonalne promjene tijekom menstruacije i stres. Afte se također mogu pojaviti zbog određenih stanja i bolesti poput, primjerice, celijakije, upalne bolesti crijeva, Behcetova bolesti i slično. 

Afte su, osobito kod tinejdžera i mladih ljudi, učestala pojava, ali njihova prevencija često leži u promjeni stila života: 

  • Pokušajte izbjegavati hranu koja vam iritira usta
  • Izbjegavajte hranu na koju ste osjetljivi ili alergični
  • Birajte zdravu hranu. Kako biste spriječili nutritivne nedostatke, jedite puno voća, povrća i cjelovitih žitarica
  • Održavajte kvalitetnu oralnu higijenu 
  • Ako pretpostavljate da su vaše afte povezane sa stresom, pokušajte reducirati stres tehnikama poput meditacije