Dental Masnić leksikon: Apsces Zuba i Ankilozirani Zub

Jedina tema vezana uz zube, a da nam je tijekom djetinjstva bila zanimljiva ona je koja se tiče poklona zubić vile. Nakon tog najranijeg perioda i tijekom daljnjeg odrastanja, o zubima smo učili sve više i više. Čuli smo za karijes, caklinu, redovno i pravilno četkanje i za brojne druge teme. 

U adolescenciji su mnogi od nas počeli nositi fiksne aparatiće, a u mladosti su nam počeli izbijati umnjaci. Zaista smo, u prvom dijelu života, prošli i iskustveno spoznali mnoštvo dentalnih tema.

Međutim, koliko god stvari naučili i iskusili, neke će nam ipak ostati nepoznate, osim ako nas netko s njima upozna ciljano. Zbog toga smo danas, u sklopu Dental Masnić leksikona, za vas pripremili dva dentalna pojma: Apsces Zuba i Ankilozirani Zub

Apsces zuba: Apscesirani zub je inficirani zub, a infekciju može uzrokovati karijes, bolest desni ili napuknuti zub. Ovi problemi dovode do razvoja bakterija ispod zuba i rezultiraju oštećenom pulpom i nakupljanjem gnoja na vrhu korijena. Nakupljanje gnoja u čeljusnoj kosti naziva se apsces, a ako se ne liječi, apscesirani zub može dovesti do ozbiljne infekcije zuba, desni i čeljusti.

Simptomi su bol i oticanje na području oko inficiranog zuba, crvene desni i neugodan okus u ustima. Apscesirani zub se može liječiti na različite načine ovisno o slučaju, a najčešći je način liječenje korijenskog kanala.

Ankilozirani Zub: Ovo neuobičajeno stanje javlja se kada se korijeni zuba spoje s temeljnom kosti, što rezultira nepravilnim nicanjem zuba. Ankilozirani zub najčešće se odnosi na mliječne zube, ali se može dogoditi i trajnim zubima.

Liječenje ankiloziranog zuba često uključuje ekstrakciju kako bi se spriječio nepravilan rast čeljusti, nepravilno nicanje zuba i gubitak prostora među zubima. Ovisno o pojedinačnom slučaju, stomatolog ili ortodont može preporučiti držač mjesta za ankilozirani zub kod djeteta kako bi se omogućilo da temeljni trajni zub pravilno izraste.