Dijabetes i oralno zdravlje

Nije tajna da se dentalni problemi mogu nepovoljno odraziti na generalno zdravlje našeg organizma. Međutim, što ako neki od drugih zdravstvenih stanja počnu utjecati na zdravlje naših zubi? Visok šećer, primjerice, može otežati održavanje oralnog zdravlja na potrebnoj razini, što znači da osobe s dijabetesom trebaju obratiti posebnu pozornost na oralnu njegu. 

Visok šećer u krvi može oslabiti bijele krvne stanice koje našem tijelu pomažu da se bori protiv infekcija koje se, između ostalog, mogu pojaviti i u ustima.

Ako je razina šećera u krvi visoka, velika je vjerojatnost da će biti visoka i u slini. Bakterije u plaku koriste šećer kao hranu, a neke od tih bakterija mogu uzrokovati karijes i bolest desni. Ako se ovakva stanja ne liječe, može doći i do gubitka zuba. 

Problemi s dijabetesom mogu se manifestirati kroz nekoliko ključnih pokazatelja: 

  • manjak sline koji uzrokuje osjećaj suhoće u ustima (ovo se može javiti i zbog konzumacije određenih lijekova)
  • upaljene desni koje često krvare (ovo su znakovi bolesti desni koje je kod dijabetičara teže liječiti)
  • zacjeljivanje oralnih infekcija kod dijabetičara može potrajati dulje 

Redoviti posjeti stomatologu važni su za sprječavanje navedenih problema. Stomatologu svakako recite da imate dijabetes, pa po njegovoj preporuci dogovorite dinamiku posjeta. Posjete stomatologu nisu važe samo zbog kontrole, nego i zbog redovitog profesionalnog čišćenja zubi. Osim toga, vodite računa o svojoj oralnoj rutini: četkajte zube dva puta dnevno, koristite pastu za zube s fluorom i jednom dnevno ih očistite koncem!