Grickanje tkiva usne šupljine

U životu smo se više puta susreli s intenzivnom boli nakon što smo se slučajno ugrizli za jezik ili obraz. Većinu vremena ugriz je slučajan i događa se samo povremeno, i u tom slučaju najčešće nema razloga za brigu, međutim, ponekad grickanje usana i obraza može predstavljati kronični problem. Iz stomatološke perspektive, kronično grickanje bilo kojeg tkiva u usnoj šupljini može predstavljati početak ozbiljnih zdravstvenih poteškoća.

Osim što je bolno, grickanje usana i obraza može izazvati i oralne probleme. Nakon ugriza, u ustima se obično pojavljuje ranica kojoj treba nekoliko dana da zaraste. Ako je grickanje tkiva usne šupljine stalni problem, ove se ranice mogu inficirati. 

Postoji nekoliko mogućih objašnjenja za pojavu kroničnog grickanja usana ili obraza. Ljudi obraze i usne nerijetko grickaju iz navike, neki to rade zbog nervoze, a neki čak i iz dosade. Ako to nije slučaj, postoji mogućnost da problem stvaranja ranica u usnoj šupljini uzrokuje malokluzija ili nepravilan zagriz. Ako se zubi ne spajaju pravilno, šansa da zahvate dio tkiva usne šupljine je velika. 

Ako želite prestati grickati tkivo usne šupljine, za početak je najvažnije utvrditi što točno do grickanja dovodi. Ako je grickanje samo navika ili pak rezultat stresa, obratite pozornost na to i tu naviku pokušajte kontrolirati. Ako osjećate bolne ranice u ustima, a znate da nemate naviku grickanja, posjetite svog stomatologa.