Kako održati zube snažnima

Nakupljajući godine, skupljamo mudrost i iskustvo, ali naši zubi, nažalost, gube potrebne minerale i slabe. Dobra vijest je da, prilagodbom životnog stila, možemo učiniti puno za održavanje naših zubi jakima i zdravima! 

Minerali poput kalcija i fosfata dio su zubne cakline, a protokom godina te minerale gubimo. Taj se proces zove demineralizacija. 

Demineralizaciji doprinose loša prehrana i loše oralne navike, a remineralizacijom, s druge strane, caklinu naših zubi ojačavamo. Proces remineralizacije možemo potaknuti pravilnom oralnom higijenom i dijetom koja će doprinijeti oralnom zdravlju.

Dobra oralna higijena sprječava razvoj bakterija u našim ustima. Da bi ona bila na dobroj razini, poželjno je zube četkati ujutro i navečer, pravilno i redovito koristiti zubni konac te redovito čistiti jezik. Zube nije poželjno četkati nakon konzumacije kisele hrane jer četkanje u kombinaciji s kiselinom doprinosi oštećenju cakline. Zube je potrebno četkati nježno kako bi se izbjegla mehanička oštećenja zubne cakline. 

U oralnu rutinu važno je uključiti pastu koja zube čini jačima. Ovakve paste za zube osobito se preporučuju pacijentima sa slabijim genetskim predispozicijama i u poodmakloj životnoj dobi. Pasta za zube trebala bi sadržati fluor. To je mineral koji se prirodno nalazi u hrani i vodi, a u kombinaciji s kalcijem i fosfatima, sudjeluje u remineralizaciji cakline. 

Za zdrave i snažne zube važna je i uravnotežena prehrana s niskim udjelom kisele hrane, škroba i rafiniranih šećera. Kiseline slabe zubnu caklinu, a šećer i škrob plodno su tlo za razvoj bakterija. 

S druge strane, poželjno je birati one namirnice koje koje jačaju i obnavljaju zubnu caklinu te našem organizmu osiguravaju Vitamin A (dinja, mrkva), Vitamin D (dodaci prehrani), fosfor (meso, perad, riba i jaja) i kalcij ( povrće, orašidi, mliječni proizvodi). 

Uz redovite stomatološke kontrole, ovakve će životne navike osigurati dugotrajnost vaših zubi i vaše cjelokupno oralno zdravlje!