Nepravilan zagriz ili malokluzija

Nepravilan zagriz, poznat i kao malokluzija, problem je koji muči više od 50% populacije, međutim mnogi ga često nisu ni svjesni. Problemi s bolovima u zglobu, govorom i žvakanjem simptomi su koji mogu ukazati na nepravilan zagriz. Za sprječavanje razvoja problema i poboljšanje kvalitete života preporučuje se ortodontska terapija koja se primjenjuje kod pacijenata još u dobi od 9 do 14 godina. Važno je, međutim, naglasiti da za ortodontsku terapiju nikada nije kasno!

Postoji nekoliko vrsta nepravilnog zagriza. Uzrokovati ih može dentalna anomalija, odnosno nepravilan položaj zubi, ali i skeletalna anomalija, odnosno nepravilan položaj čeljusti. 

Duboki zagriz – gornji sjekutići pretjerano prekrivaju donje sjekutiće

Otvoreni zagriz – gornji i donji prednji zubi uopće nisu u kontaktu

Obrnuti pregriz – donja čeljust je smještena previše prema naprijed zbog čega su gornji sjekutići smješteni iza donjih, umjesto ispred njih

Križni zagriz – gornji stražnji zubi prilikom zagriza dodiruju unutrašnje kvržice donjih stražnjih zubi

Škarasti zagriz –  gornji i donji stražnji zubi ne dotiču se griznim plohama, već se mimoilaze.

Osoba koja vam može pomoći kod nepravilnog zagriza je ortodont, a problem se najčešće rješava fiksnim ortodontskim aparatićem i mobilnim udlagama. Gumice za ispravljanje zagriza također su često korišten alat za rješavanje ovog problema jer se pomoću njih zubi povlače na željeno mjesto, što naposljetku vodi i do ispravljanja zagriza. Kod dentalnih anomalija, ova je terapija najčešće uspješna, međutim kod kompliciranih skeletalnih anomalija ponekad se preporučuje i operacija za ispravljanje čeljusti.

Terapija traje do 2 godine, a kad se problem riješi, preporučuju se redovite kontrole!