Oralna kirurgija i generalno zdravlje

Sisanje palca ili dude prirodni je refleks za novorođenčad: zbog te se navike osjećaju sigurno i sretno, a pomaže im i da nauče više o novom svijetu u kojem se nalaze. Mala djeca naviku sisanja zadržavaju kako bi se umirila i lakše zaspala, no trajno zadržavanje te navike može dovesti do poteškoća s oralnim razvojem.

Djeca se ove navike najčešće drže do druge ili četvrte godine života kada s njom obično prestaju. Budući da u toj životnoj dobi počinju nicati i prednji, trajni zubi, najbolje je pomoći djetetu da prestane s navikom sisanja, bilo palca ili dude. Nakon što trajni zubi izrastu, sisanje može uzrokovati probleme s pravilnim razvojem usne šupljine i poravnavanjem zubi.

Intenzitet sisanja također je važan faktor faktor za razvoj problema sa zubima. Ako djeca tek pasivno drže palčeve u ustima, vjerojatnost da će naići na navedene oralne poteškoće znatno je manja nego kod one djece koja snažno sišu palčeve. Ako je sisanje palca kod djeteta intenzivno, može doći do problema već i s mliječnim zubima.

Svom djetetu možete pomoći da prestane s navikom sisanja palca na nekoliko načina:

U trenucima kad dijete ne siše palac, pohvalite ga.
Djeca često sisaju palčeve kad se osjećaju nesigurno ili kad im je potrebna utjeha. Usredotočite se na komunikaciju s djetetom, pokušajte doći do uzroka tjeskobe i pružite djetetu potrebnu utjehu.
Starije dijete uključite u donošenje odluke o načinima koji će mu pomoći prekinuti naviku sisanja.
I vaš stomatolog može ponuditi ohrabrenje vašem djetetu te mu objasniti što bi se moglo dogoditi s njegovim zubima ako ne prestane sisati. Stomatolog vam može preporučiti i gorke lijekove za oblaganje palca koji će djetetu olakšati prestanak s navikom sisanja.