Oralno zdravlje i stres

Stres je učestali uzrok zdravstvenih problema, a oralno zdravlje nije iznimka. Stres može doprinijeti škripanju zubi, razvoju bolesti desni, suhim ustima i razvoju afti, a može utjecati i na oralnu rutinu i prehranu te povećati rizik od nastanka karijesa.

Škripanje zubima poznato je i kao bruksizam, a može dovesti do oštećenja zubi i zubne cakline, glavobolje i bolova u čeljusti. Najčešće se javlja tijekom noći, na nesvjesno razini. Stomatolog vam može preporučiti noćnu zaštitu poput zubne udlage, čime biste mogli zaštititi zube od oštećenja.

Bolest desni također može biti odraz stresa. Stres može oslabiti imunološki sustav i povećati rizik od infekcije u ustima, što uključuje i bolest desni.

Suha usna šupljina također može biti nuspojava stresa, kao i lijekova koji se koriste za liječenje stresa i depresije. Prva linija obrane oralnog zdravlja je slina, a bez nje postoji povećan rizik od nastanka karijesa, bolesti desni i raznih infekcija.

Afte su bijele mrlje koje se nalaze na mekom tkivu unutar usne šupljine. Iako su bezopasne, mogu biti neugodne i bolne, a također se mogu pojaviti kao odgovor na stres, odnosno oslabljen imunološki sustav.

Karijes se također može pojaviti kao posljedica stresa. Zanemarena oralna rutina i nezdrav način života povećavaju rizik od nastanka karijesa, a i jedno i drugo se mogu javiti kao nuspojave stresa.