Pečaćenje fisura i zaštita zubi od karijesa

Redovito četkanje i korištenje zubnog konca najbolji su načini za sprječavanje karijesa, ali nije uvijek lako očistiti svaki kutak usne šupljine, osobito kutnjake. Kutnjaci su hrapavi i neravni pa se hrana ondje lako zavuče, što dovodi i do bržeg i lakšeg razvoja bakterija.  

Ipak, postoji još jedan način za održavanje kutnjaka zdravima, a riječ je o pečaćenju fisura. Riječ je o nanošenju tankih, zaštitnih prevlaka od plastike ili drugih stomatoloških materijala na površinu stražnjih zuba. Pečaćenje fisura ne predstavlja zamjenu za četkanje i čišćenje zubnim koncem, ali može spriječiti stvaranje karijesa.

Kako pečaćenje fisura funkcionira?

Pečaćenje fisura funkcionira kao kabanica za zube. Kada bakterije koje uzrokuju karijes naiđu na ostatke hrane, mogu stvoriti šupljine u zubima. Pečaćenje fisura sprječava zavlačenje ostataka hrane te blokira nakupljanje bakterija u ustima.

Tko je kandidat za pečaćenje fisura?

I djeca i odrasli su kandidati za pečaćenje fisura, ali za njihovo nanošenje vrijedi pravilo – što prije to bolje! Prvi se kutnjaci pojavljuju oko 6. godine života, a drugi izbijaju oko 12. Zaštita ovih zubi čim izniknu može spriječiti nastanak karijesa od najranije moguće faze.

Kako se pečaćenje fisura odrađuje?

Riječ je o brzom i bezbolnom procesu. Vaš stomatolog će vam očistiti i osušiti zub prije nanošenja kiselkastog gela za zube. Ovaj gel omogućuje pravilno izvođenje zahvata. Nakon nekoliko sekundi, vaš stomatolog će isprati gel i još jednom osušiti vaš zub prije nego što obavi pečaćenje. Vaš stomatolog će zatim koristiti posebno plavo svjetlo za stvrdnjavanje pečata.