Povezanost oralnog i mentalnog zdravlja i njihov međusobni utjecaj

Um i tijelo često se percipiraju kao dva zasebna pojma, no znanost ipak kontinuirano ukazuje na to da su međusobno povezani. Jedna od zanimljivijih veza je povezanost oralnog zdravlja i mentalnog zdravlja. Danas donosimo nekoliko različitih situacija u kojima je oralno i mentalno zdravlje izrazito isprepleteno. 

Osobe kojima je dijagnosticirana depresija ili neki drugi poremećaj raspoloženja borit će se sa simptomima umora i nedostatka motivacije. Ovisno o težini simptoma, ovakva bezvoljnost može svakodnevne i naizgled obične zadatke pretvoriti u ozbiljne prepreke – jedna od njih je i pravilno održavanje oralne rutine. 

Fizički simptomi stresa također mogu biti štetni. Na stres svatko reagira drugačije – nekim ljudima remeti san dok drugima uzrokuje bol u trbuhu. Što se oralnog zdravlja tiče, stres može dovesti do oštećenja zuba uzrokovanog škrgutanjem i stiskanjem čeljusti. Neki ljudi stres pokušavaju smanjiti nesvjesnim, agresivnim pranjem zuba, što može dovesti do osjetljivosti povlačenja desni.

Zlouporaba alkohola i nepravilna prehrana mogu se negativno odraziti na zdravlje zubi. Neke mentalne bolesti povezane su sa zlouporabom alkohola, kofeina i duhana, a sve to može pridonijeti eroziji zubi i karijesu. Osobe s poremećajima prehrane poput bulimije također mogu biti osjetljivije na karijes.

Strah i tjeskoba također se mogu promatrati kao mentalna prepreka koja se može negativno odraziti na oralno zdravlje. Gotovo polovica svih pacijenata osjeća tjeskobu u vezi posjeta stomatologu, a to može dovesti do prekomjernog odgađanja i izbjegavanja redovite stomatološke kontrole.

I konačno, oralni problemi poput nedostatak zuba ili lošeg zadaha mogu utjecati na samopouzdanje pojedinca. Ako se i vi nalazite u ovakvoj situaciji, pokušajte to osvijestiti i prakticirati svakodnevne mentalne vježbe koje će vam pomoći podići samopouzdanje, a za probleme koji se ne mogu riješiti tim putem – obratite se svom stomatologu!