Rak usne šupljine

Globalna pandemija svima nam je promijenila život: nove navike kretanja, obavezno nošenje maske i smanjenje fizičkog kontakta s drugim ljudima postali su dio naše svakodnevice. U takvoj situaciji, došlo je i do smanjenja kontrolnih pregleda generalno, pa tako i do smanjenja redovnih posjeta stomatologu. 

Međutim, kontinuirano odgađanje redovne stomatološke kontrole može dovesti i do ozbiljnih posljedica poput uznapredovalog stadija raka usne šupljine. Rak usne šupljine može se detektirati na vrijeme, prije nego uznapreduje i metastazira, i to pravilnim stomatološkim pregledom. 

Prilikom redovne kontrole, stomatolog će, osim zdravlja zubi pacijenata, pregledati i čitavu usnu šupljinu. Kratkim, neinvazivnim pregledom svih dijelova sluznice usne šupljine, uključujući i područja prednjeg dijela ždrijela, stomatolog može uočiti promjene nastale u usnoj šupljini. Posebno je važno dobro pregledati mjesta na kojima se rak najčešće pojavljuje, a to su sluznica dna usne šupljine i donja strana jezika. Nakon pregleda, ako stomatolog ustanovi da za to postoji potreba, pacijenta će uputiti specijalistu oralne medicine. 

Specijalist oralne medicine posjeduje iskustvo i znanje o samoj problematici, zbog čega će moći postaviti konačnu dijagnozu, i to uzimanjem biopsije i slanjem uzorka tkiva na patohistološku analizu. U nekim se slučajevima neće postaviti dijagnoza raka usne šupljine, ali će se ispostaviti da kod pacijenta postoji povećan rizik od pojave bolesti. U tim situacijama, specijalist će pacijenta uputiti na učestale stomatološke kontrole i promjenu životnog stila, ako ista uključuje pušenje i prekomjernu konzumaciju alkohola.