Što je bruksizam i kako ga liječiti

Vaš partner/ica je primijetio/la da noću škripite zubima? I sami ste primijetili da naprežete čeljust tijekom dana? Ustanovili ste da su vaši zubi postali osjetljivi na tople/hladne obroke? Često vam se događa da se probudite s glavoboljom? Ako je na jedno ili na više ovih pitanja odgovor potvrdan, bilo bi dobro provjeriti imate li bruksizam. 

Bruksizam je psihogeno stanje koje se očituje u ponavljanju aktivnosti mišića i zglobova u vašoj čeljusti, bilo da “škripite” zubima u snu ili nesvjesno “stišćete” zube tijekom dana, u budnom stanju. Ovo je stanje u modernom društvu poprilično rašireno, a djelomično je uzrokovano tjeskobom i stresom koji proizlaze iz užurbanog stila života. Prilikom uočavanja navedenih poteškoća, važno je posavjetovati se sa stomatologom kako bi se dogovorili daljnji koraci koji vode poboljšanju zdravlja vaših zubi i izbjegavanju trajnih posljedica bruksizma. 

Neke od njih su prekomjerno trošenje zubi koje je praćeno promjenama u čeljusnom zglobu, a ako se ne liječi, može doći i do gubljenja zagriza i promjena u fizionomiji lica. Nerijetko se pojavljuju i bolovi u čeljusti, osjetljivost mišića, česte glavobolje te bolovi u vratu i uhu. 

Terapija za liječenje bruksizma odvija se u nekoliko faza, a važno je da se liječenju posvete i pacijent i stomatolog, osobito zato što bi pacijent trebao pokušati pronaći način da reducira stanje tjeskobe i stresa u svom životu. Nadalje, pacijentu bi se trebala izraditi udlaga koja štiti zube od trošenja tijekom spavanja. Sljedeći korak u terapiji je korekcija zagriza, a kod prevelike istrošenosti, neophodno je i liječenje zubi.