Tjelovježba i zdravlje zubi

Poznato je da tjelovježba uvelike doprinosi poboljšanju zdravlja i održavanju vitalnosti. Osim što se nakon vježbanja osjećamo energično, tjelovježba pozitivno utječe na brojne aspekte našeg zdravlja: 

Pomaže nam da svoje psihičko stanje dovedemo u ravnotežu i da se izborimo sa svakodnevnim stresom; Uvelike umanjuje bolove koji se najčešće pojavljuju u donjem dijelu leđa, a koji su izazvani sjedilačkim stilom života; Pospješuje funkcioniranje metabolizma tako da neposredno utječe i na kvalitetno funkcioniranje brojnih organa u našem tijelu. 

Ovi su osnovni, najpoznatiji benefiti tjelovježbe sasvim dovoljni da je odlučimo uključiti u svoj život i usvojiti je kao dio naše rutine. Iako tjelesna aktivnost odlično utječe na naše generalno zdravlje, sa zubima je situacija ipak malo drugačija. 

Tijekom tjelovježbe, naša se usna šupljina isušuje, ponekad i do te granice da se ne može vratiti u standardnu ravnotežu ni redovitom konzumacijom tekućine tijekom vježbanja. Usta se isušuju zbog smanjenja količine sline, a slinu proizvodimo kako bi naši zubi bili maksimalno zaštićeni. Kemijski sastav sline također se mijenja, zbog čega može doći do razvoja plakova kamenca na zubima te sličnih poteškoća. Često se događa da čvrsto stišćemo čeljust dok vježbamo, zbog čega se naši zubi troše pa bi tijekom vježbanja bilo dobro koristiti udlagu.

Kako bismo mogli redovito vježbati, ali i zaštiti svoje zube, potrebno je prevenirati neke od mogućih posljedica tjelovježbe. Preporučuje se redovita hidracija i konzumiranje tekućine, održavanje oralne higijene te češći odlasci stomatologu.