Udlaga za zube – kada se koristi i koliko nam pomaže

U današnje vrijeme, mnogi od nas pate od parafunkcijskih kretnji koje se manifestiraju u stiskanju čeljusti i škripanju zubi. Ovakva stanja mogu nas dovesti do bolova u zglobovima i žvačnim mišićima, a ponekad uzrokuju i glavobolju. 

Osim navedenih posljedica, važno je istaknuti i da škripanje troši zube, zbog čega oni gube svoju visinu i oblik. Trošenje zubi vodi i do sniženja zagriza, što utječe na izgled lica čovjeka. 

Škripanje zubi kod pacijenata javlja se nesvjesno, tijekom noći, a česti uzrok tome je svakodnevni stres i način na koji se osoba s njim nosi u opuštenom stanju sna. Na škripanje zubi u snu ne možemo pravovremeno utjecati, ali ipak možemo zaštititi naše zube od trošenja!

Sredstvo koje će nam pomoći da se zaštitimo u ovim situacijama je udlaga za zube. Udlage se izrađuju od plastične, prozirne folije, a njihova izrada započinje u ordinaciji dentalne medicine, nakon uzimanja otiska zubi pacijenta. 

Kako bi se zubi zaštitili, udlagu je najbolje nositi svaku noć. Budući da prekriva samo zube pacijenta, udlaga je ugodna je i ne izaziva oralne smetnje – ona prekriva samo zube i sprječava njihov direktan dodir prilikom parafunkcijskih kretnji. 

Korištenje udlage za zube kod pacijenata s izraženim parafunkcijskim kretnjama preporučuje se i nakon protetskih radova poput ljuskica, krunica ili mostova. Nošenje udlage u ovoj situaciji spriječit će lomove i oštećenje keramike, ali i zaštititi preostale dijelove prirodnog zuba ili zubnog niza. 

Specifične vrste udlaga korisne su i za razne sportske aktivnosti, ali i za pacijente koji pate od poremećaja disanja. Stoga zaključujemo da je udlaga za zube jedno malo sredstvo koje s lakoćom rješava brojne oralne probleme, čuva naše zdravlje i zdravlje naših zubi.