Uloga sline u očuvanju dentalnog zdravlja

Jeste znali da je slina vrlo važna za oralno zdravlje, dobru probavu i još mnogo toga? 

Sastoji se od 98% vode, sadrži važne tvari poput sluzi, proteina, minerala, elektrolita i antibakterijskih spojeva. Vlaži usta, pomaže kod žvakanja te neutralizira štetne kiseline. Ubija klice i sprječava neugodan zadah, štiti od karijesa i bolesti desni te ubrzava zacjeljivanje rana.

Za proizvodnju sline odgovorne su glavne žlijezde slinovnice: parotidna žlijezda (unutarnja strana obraza), sublingvalna žlijezda (ispod jezika) i submandibularna žlijezda (blizu čeljusne kosti). Ove žlijezde s radom počinju onda kada jedete, kad mirišete hranu ili čak kad o hrani samo razmišljate.

Kako slina štiti zube? Tanak sloj sline prekriva ih i štiti, dok antimikrobna sredstva u slini ubijaju bakterije koje uzrokuju bolesti. Dok se slina kreće po ustima, uklanja male komadiće hrane zbog kojih bi se inače razvile bakterije koje uzrokuju karijes.

Slina također neutralizira i kiseline koje mogu naštetiti zubima, a kalcij, fosfor, fluorid i drugi minerali sadržani u slini čuvaju caklinu zuba te održavaju zube zdravima, jakima i otpornima na karijes.

Zahvaljujući enzimu zvanom amilaza, slina igra važnu ulogu i u probavi. Probava počinje u ustima, kada amilaza razgrađuje škrob, maltozu i dekstrozu na manje molekule. 

Ljudima koji pate od kserostomije (ili sindroma suhih usta) češće se javljaju bolesti desni te je veća opasnost od nastanka karijesa. Usta postaju sklona infekcijama, a gutanje i probavljanje hrane otežano je. 

Za proizvodnju sline u dostatnim količinama utječu i neke životne navike, a među najvažnijima su redovita hidracija i pravilno održavanje oralne rutine!