Utjecaj tjelovježbe na oralno zdravlje

Vježbanje nosi brojne benefite za naše zdravlje. Smanjuje rizik od bolesti srca, pretilosti, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta karcinoma, ali nedavna istraživanja pokazala su da može poboljšati i oralno zdravlje. 

Ta istraživanja potvrđuju važnost veze između indeksa tjelesne mase i oralnog zdravlja: fizički aktivni ljudi imaju za 54% manju vjerojatnost razvoja parodontitisa u usporedbi s onima koji vode sjedilački način života. 

Vježbanje u cjelini doprinosi boljem oralnom zdravlju, posebice zdravlju desni, a preporuka tjelesne aktivnosti za očuvanje dobrog zdravlja prvenstveno ovisi o dobi. 

Kod većine odraslih osoba dobrog zdravstvenog stanja, preporuča se svakodnevno kretanje te pojačana fizička aktivnost 2 do 3 puta tjedno. Uz funkcionalni trening, preporuča se i redoviti trening snage koji će, osim dobi, ovisiti i o fizičkoj spremi pojedinca. 

Pozitivan utjecaj fizičke aktivnosti na oralno zdravlje poznat je, no najvažnija novost je da proces funkcionira i obrnuto. Naime, nedavno istraživanje Europskog kardiološkog društva otkriva da briga o zubima može pomoći u zaštiti našeg srca, što nam pomaže da ostanemo aktivni! 

Redovita tjelovježba je važna za naše generalno zdravlje, pa tako i za zdravlje naših zubi, a očuvanje zdravlja u ovom trenutku puno će značiti za bolji i kvalitetniji život u budućnosti te za što bolju kvalitetu života u starijoj dobi. Pažljiva i redovita oralna higijena će, isto tako, uvelike doprinijeti očuvanju naše generalne zdravstvene slike i boljeg života u budućnosti. 

Zato je potrebno redovito vježbati i redovito viđati stomatologa!