Zanimljivosti o zubima

Zubi su za nas važni i utječu na brojne aspekte našeg zdravlja. Oralna je higijena, baš zbog toga, od presudne važnosti za naše normalno, svakodnevno funkcioniranje. Četkanje zubi minimalno dva puta tjedno i redovito korištenje zubnog konca omogućit će nam da svoje zube održimo maksimalno zdravima i dugotrajnima. Interesantno je koliko zubi utječu na čitav ljudski organizam, no o zubima postoje i razne druge, zanimljive činjenice, a danas izdvajamo samo neke od njih: 

Zubna caklina je najtvrđe tkivo u ljudskom organizmu.

Mliječni se zubi počinju formirati i prije rođenja, za vrijeme rasta bebe u trudnoći, a izlaze kada je dijete u dobi 6-12 mjeseci starosti.

Djeca se ponekada rađaju s već izniklim zubima. 

Zubni otisak je poput otiska prsta – jedinstven kod svakog čovjeka. 

Ljudi proizvode više od 25.000 litara sline u životu, što je dovoljna količina da se napune čak dva bazena. 

U slučaju puknuća ili ispadanja zuba, najbolje ga je staviti u mlijeko ili ga držati u ustima kako bi se održao živim; u suprotnom će početi propadati nakon 15 minuta. Kod ozljede ili traume, izrazito je važno hitno se javiti svom stomatologu.

Prva četkica je izumljena u Kini 1400-e godine. Njezina su se vlakna u to vrijeme izrađivala od životinjskih dlaka jazavaca i konja. 

U prošlosti, za pranje zuba se koristila kombinacija različitih namirnica koje su se smatrale dobrima za oralnu higijenu i čistoću zubi poput ugljena, pepela, krede, limunovog soka i sličnih preparata.

Korištenje zubnih plombi seže daleko u prošlost, što potvrđuje i pronalazak plombi kod egipatskih mumija.