Zdravi zaslađivači kao alternativa šećeru

O benefitima zdrave prehrane i zdravog životnog stila sve se više priča, zbog čega se ponuda zdravih namirnica značajno povećala. Tako su se na tržištu pojavile i brojne vrste zdravih zaslađivača koji mogu poslužiti kao dostojna zamjena bijelom šećeru, a sigurne su za konzumaciju i mogu povoljno utjecati na održavanje zdravlja zubi.

Med se dugo smatrao savršenom zamjenom za bijeli šećer, no posljednja su istraživanja pokazala da na razinu šećera u krvi, inzulin, tjelesnu težinu, kolesterol i krvni tlak utječe jednako kao i običan šećer. Iako najvećim dijelom sadrži jednostavne šećere, za razliku od konzumnog šećera i kukuruznog škroba, med osigurava preko 100 za organizam važnih sastojaka: organske kiseline, aminokiseline, minerale, vitamine i slično. Pripisuje mu se antimikrobno, antivirusno i antibakterijsko djelovanje te se smatra ljekovitom namirnicom unatoč visokom udjelu jednostavnih šećera, što ga čini kvalitetnijim odabirom u prehrani.

Kokosov šećer može se dobiti od slatkog soka iz cvijeta kokosove palme koji se skuplja i naknadno pretvara u smeđi, slatki prah. Ima niski glikemijski indeks i pogodan je za dijabetičare. Istaknute hranjive tvari u kokosovom šećeru su minerali: željezo, cink, kalcij i kalij, zajedno sa određenim masnim kiselinama, polifenolima i antioksidansima koji također mogu opravdati niz zdravstvenih prednosti. 

Brezin šećer ima vrlo nizak glikemijski indeks i idealan je za dijabetičare. Sadrži 40% manje kalorija od običnog šećera, a za razliku od kokosovog šećera, u organizmu se apsorbira vrlo sporo. Brezin šećer, odnosno ksilitol, može dovesti do izumiranja nekih bakterija koje izazivaju gljivične infekcije i infekcije ušiju, kao što to čini s bakterijama koje izazivaju plak. Ksilitol se nerijetko može pronaći u sastavu zubnih pasti i žvakaćih guma jer doprinosi zdravlju zubi i sprječava njihovo propadanje

Stevija je prirodni zaslađivač koji sadrži najmanje deset različitih glikozida, a dva glavna, steviozid i rebaudiozid, daju joj sladak okus. Uopće ne sadrži kalorije, ali je 300 do 400 puta slađa od šećera. Pokazalo se da može pomoći i u sprječavanju razvoja oralnih poteškoća – osim što uklanja negativan učinak šećera na caklinu zuba, ometa rast i razvoj bakterija koje uzrokuju karijes.

Eritrit je šećerni alkohol koji se u malim količinama može pronaći u gljivama, kruški, lubenici, grožđu i jelima koja se pripravljaju fermentacijom. Ne sadrži kalorije, a glikemijski indeks mu je ravan nuli. Pogodan za dijabetičare, ne pogoduje razvoju bakterija i ne potiče razvoj karijesa što ga čini dostojnom zamjenom za bijeli šećer.