Zdravlje zubi u starijoj životnoj dobi

Svi znamo da su navike vezane uz zdravlje zubi važne u svakoj životnoj dobi, ali kako starimo, briga o oralnom zdravlju postaje sve važnija. Zbog toga je važno održavati dobru oralnu rutinu i ići na redovite stomatološke preglede.

Starenje i zdravlje zuba

Kako naše tijelo stari, suočavamo se sa zdravstvenim izazovima s kojima se u mladosti nismo susretali, a to se odnosi i na naše zube i desni. Većinu dentalnih problema koji se pojavljuju kod starijih osoba lako je identificirati, riješiti, pa čak i prevenirati – važno je samo raspolagati s dobrim i kvalitetnim informacijama:

Zubi se, baš kao i svaki drugi dio našeg tijela, iz godine u godinu troše: svakodnevno nam pomažu u žvakanju i govoru, zbog čega iz godine u godinu slabe. Zdrava zubna caklina se s vremenom isto troši, zbog čega zubi postaju podložniji karijesu.

Iako starenje samo po sebi ne dovodi do isušivanja usne šupljine, ipak je veća vjerojatnost da će se problem suhih usta pojaviti kod starijih osoba nego kod mlađih. Kronična zdravstvena stanja češće se javljaju kod starijih osoba pa ih starije osobe češće tretiraju lijekovima koji mogu isušiti usta. Budući da slina igra ključnu ulogu u zaštiti zubi, isušena usta mogu dovesti do raznih oralnih poteškoća.

Bolest desni ili parodontitis stomatološki je problem uzrokovan stvaranjem plaka na zubima. Simptomi uključuju crvene, natečene desni sklone krvarenju, loš zadah, bol i osjetljivost zuba. Ovo se stanje može prevenirati pažljivom i kvalitetnom oralnom rutinom, a ako se rano otkrije, može se i liječiti.

Savjeti za oralno zdravlje za starije osobe

  • Četkajte zube i koristite zubni konac svakodnevno 
  • Redovito posjećujte svog stomatologa
  • Izbjegavajte upotrebu duhanskih proizvoda 
  • Vodite računa o unosu šećera
  • Povećajte unos kalcija
  • Vodite pravilnu brigu o svojim zubnim protezama