Zubi kao uzrok ozbiljnih zdravstvenih komplikacija

Posljednja su istraživanja pokazala da se trajnost zubi kod starijih ljudi produžila u odnosu na prethodna razdoblja. Iako ova spoznaja s jedne strane olakšava život (primjerice, olakšava žvakanje i sprječava pothranjenost), važno je naglasiti da nikad nije bilo važnije paziti na zube u odrasloj dobi nego što je danas. 

Zašto? Ako se komplikacije sa zubima ne preveniraju, mogu dovesti do generalnih zdravstvenih komplikacija, ponekad čak i na razini životne ugroze. 

Svaka peta odrasla osoba u dobi od 65 godina ili starija ima problema s karijesom. Karijes može dovesti do infekcije korijena zuba i stvoriti mali džep gnoja (apsces) na desnima. Ako infekcija ne pronađe izlaz, može ga potražiti u drugom prostoru u glavi. U toj se situaciji može proširiti na čeljust, a u rijetkim se slučajevima može dogoditi i da se infekcija proširi na mozak. 

Dvije od tri odrasle osobe u dobi od 65 godina ili starije pate od parodontalne bolesti. Riječ je o upali desni koja vodi do mnogih zdravstvenih tegoba. Bolest započinje nakupljanjem plaka i iritacijom zubnog mesa, odnosno pojavom gingivitisa. Ova rana faza uzrokuje otečene desni koje lako krvare, a ako se ne liječi, može dovesti do oštećenja njihovog tkiva. Zaraza ponekad može prodrijeti u ligamente, uništiti kost i uzrokovati gubitak zuba i infekciju. U najgorem slučaju, bakterije mogu ući i u krvotok, što dovodi i do životne ugroze.

Osobe s bolestima zubnog mesa češće imaju probleme s visokim krvnim tlakom, dijabetesom, reumatoidnim artritisom, osteoporozom, Alzheimerovom bolešću i upalom pluća, iako nije dokazano da upala zubnog mesa uzrokuje navedena stanja. 

Održavanje dobrog oralnog zdravlja postaje teže kako starimo, a jedan od glavnih oralnih izazova s kojima se starije generacije bore tjelesne su promjene u ustima. Zubno meso počinje se povlačiti, zbog čega su zubi više izloženi. Time se stvaraju i novi prostori u ustima do kojih konac ponekad ne može doći. Zubi postaju manje osjetljivi jer se živci u njima skupljaju i razvija se tercijarni sloj dentina (porozni materijal ispod cakline), zbog čega je količina boli u zubu osjetno smanjena. Dakle, ako postoji problem sa zdravljem zuba, može se dogoditi da ga ne prepoznamo na vrijeme jer ga bol neće signalizirati.  

Ono što svakako moramo imati na umu uspješna je prevencija zdravstvenih komplikacija koje nastaju uslijed oralnih poteškoća, a svaka uspješna prevencija podrazumijeva pravilnu i kvalitetnu oralnu higijenu. Zato na zube jednako pazite, kako u mladosti, tako i u odmakloj dobi.