Zubobolja – uzroci, prevencija i liječenje

Zubobolja predstavlja bolno stanje koje obuhvaća čeljust i dio lica, a najčešće nastaje kao posljedica iritacije i upaljenog živca. Smatra se jednim od najneugodnijih oblika boli pa je stoga važno upoznati se s potencijalnim uzrocima i tretmanom ovog stanja. Zubobolja može biti trajna, a može se javiti i kao kratkoročna bol uzrokovana četkanjem zubi, žvakanjem te nadražajem na toplo, hladno ili slatko. 

Razlikujemo nekoliko oblika zubobolje, a prema njima se mogu detektirati i njeni potencijalni uzroci. Bez obzira na to što koji oblik zubobolje signalizira, kod svake oralne smetnje prije svega je važno savjetovati se sa svojim stomatologom. To je jedini siguran način da se uzrok zubobolje precizno detektira te da se smetnje uklone. 

Jaka i kratka bol

Ako je zub prekomjerno osjetljiv na hladno piće ili hranu, javit će se oštra, intenzivna bol koja može signalizirati gubitak zubne cakline ili upaljeni živac. 

Kronična zubobolja

Konstantna bol u čeljusti može biti posljedica oštećenja zubnog živca. Do oštećenja može doći kada karijes otvori put bakterijama u zubni živac. U ovom slučaju dolazi do jake boli koja se širi čitavom polovicom lica, a pacijent najčešće ne može detektirati koji ga zub boli. Bolovi su u ovom slučaju konstantni, a tablete protiv bolova ne pomažu. Važno se što prije javiti stomatologu i riješiti problem, a rješenje je nerijetko i uklanjanje zubnog živca.

Bol na dodir

Bol koja se javlja kao iritacija na dodir, najčešće prilikom zagriza ili jela, najčešće nastupa nakon kronične zubobolje kad je pacijent u boljem stanju. Ova bol može, međutim, signalizirati i da su bakterije uništile zubni živac te da se infekcija širi u koštano tkivo oko zuba. U ovakvoj situaciji, zub je potrebno otvoriti i liječiti, te ga zatvoriti tek nakon suzbijanja bakterija. 

Bol u zadnjem dijelu čeljusti najčešće se javlja kao rezultat upaljenih umnjaka. 

Najčešći uzročnik zubobolje je karijes, ali zubobolja se može javiti i kao rezultat oštećene ili ispale plombe, upaljenog živca, traume ili izbijanja zuba. U svakom je slučaju potrebno posjetiti stomatologa. 

Zubobolju je najbolje spriječiti održavanjem pravilne oralne higijene, smanjenjem unosa šećera i škroba, prestankom pušenja i redovitim posjetima stomatologu.