Kako pomoći djeci da usvoje dobre oralne navike

Djeca su uistinu posebna na mnogo različitih načina, a vrlo se često ističu i po svojoj tvrdoglavosti. Zbog toga se s njima često borimo po pitanju kvalitetne prehrane i održavanja bioritma. I kao da nije dovoljno teško natjerati ih da odu spavati u pristojno vrijeme, često je potrebno izboriti još jednu bitku prije toga – a to je četkanje zubi prije spavanja.   

Iako mnogi smatraju da mliječne zube kod djece nije potrebno često četkati, to nije točno. Mliječni će zubi ispasti, ali se do tog trenutka trebaju održavati zdravima jer čuvaju mjesto za trajne zube: četkanje mliječnih zubi osigurat će zdravlje desni i očuvati mjesto rasta za trajni zub, a to će uvjetovati zdravlje zubi za čitav život. Zbog toga je važno da vaši mališani na vrijeme usvoje zdrave navike po pitanju oralne higijene, a evo i par savjeta kako to postići:

Budite maštoviti – vaše dijete vjerojatno neće reagirati na zapovijed, ali je znatiželjno. Iskoristite taj prostor i budite svom djetetu uzor. Svaki dan mu pokažite kako vi održavate svoje zube i bez sumnje će htjeti kopirati vaše oralne navike. 

Učinite pranje zubi zabavnim i svoju ćete djecu zasigurno osvojiti. Dozvolite im da četkaju zube svojim plišanim igračkama i lutkama. Tako ih ne učite samo o važnosti oralne higijene, već i o odgovornosti za oralnu higijenu kod drugih!

Dobra je ideja i prati zube uz glazbu. Djeca usvajaju ovakve obrasce ponašanja iz pop-kulture (filmovi i serije) te će im biti drago isprobati nešto slično i uživo. 

I za kraj, ako vam se čini da vaša djeca izrazito odbijaju pranje zubi, isprobajte više različitih zubnih pasti – lako je moguće da im neki okusi ne odgovaraju.