fbpx

Parodontologija

Home / Usluge / Ostali zahvati / Parodontologija

Parodontologija

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem oboljelih parodontnih tkiva, odnosno potpornog tkiva zuba. Svakako su važne redovite kontrole kod oboljenja desni, kako bi se na vrijeme primjetili znaci koji mogu uznapredovati bolest, te kako bi se bolest držala pod kontrolom,
Kod postavljanja dijagnoe pristupa se terapiji koja podrazumjeva zahvata u obliku skidanja kamenca, čišćenja i poliranja površina tvrdih zubnih tkiva. ukoliko je bolest uznapredovala i postoje parodntni džepovi potrebi je i pristupiti mikrokirurškim tehnikama-kiretiranja. Kiretiranje podrazumjeva struganje i čišćenje naslaga u džepovima sa površine zuba ali upaljeno meka tkiva. Terapija je često potpomognuta i antibioticima kako bi se suzbile sve bakterije. Sve se radi u bezbolnoj lokalnoj anesteziji.
Produbljenje parodontalnih džepova zahtjeva sljedeću fazu terapije, odnosno kiruško uklanjanje izmenjenog tkiva na površini kosti, a u nekim slučajevima potrebno je formirati koštani greben i tako smanjiti dubinu džepa. Uz dobru suradnju, izvrsnu oralnu higijenu i redovite kontrole, bolest se može s lakoćom držati pod kontrolom.

Osim toga parodontologija se bavi i estetikom zubnog mesa. Prvenstveno mislimo na gingivalne recesije i Gummy smile.
Gingivalna recesija odnosno povlačenje desni zapravo se ne može smatrati bolešću ali svakako predstavlja promjenu koja s vremenom može stvarati različite probleme. Stoga je takve promjene potrebno tretirati.
Gingivalna recesija nastaje pod utjecajem različitih faktora, kao što su morfologija zubam nepravilna oralna higijena ili funkcionalno preopterečenj, ali ni životnu dob kao faktor ne treba znemariti. Obilježje ove pojave je povlačenje zubnog mesa bez prisustva znakova upale. Posljedično dolazi do otkrivanja vratova zuba koje kojeg najčešće prati preosjetljivost zuba na vanjske podražaje. Osim ovih simptoma, recesija i ogljeni zubni vrat podložniji su djelovanju štetnih bakterija, čime se povećava rizik nastanka karijesa zubnih vratova, te upala desni. Recesije pacijenti najčešće uočavaju kao kao estetski problem, osobito ako se radi o regiji prednjih zubi.

Vidljivi desni za vrijeme smijanja “gummy smile” je relativno česta pojava kod pacijeneta. Takve osobe izbjegavaju smijanje ili osmijeh prekrivaju rukom. Naravno to utječe na samopouzdanje pojedinca u društvu. Korekcija “gummy smilea” podrazumjeva produženje kliničke krune zuba, na način da se bitno smanji vidljivost zubnog mesa. Zapravo optički povećavamo dužinu prednjih i bočnih zubi što uvelike mijenja i uljepšava osmijeh. Nakon ove bezbolne, kratke i efikasne intervencije pacijenti izlaze iz ordinacije sa potpuno novim osmijehom, jer odmah mogu vidjeti postignuti rezultat.

Radno vrijeme:

Ponedjeljak – Petak:
09.00 – 22.00
Subota:
09.00 – 22.00
Nedjelja:
closed

Pitajte doktora Luku:

  Novosti:

  O doktoru Luki

  Doktor Luka Masnić, poslije završetka Stomatološkog fakulteta u Zagrebu, radi u jednoj od ponajboljih zagrebačkih ordinacija dentalne medicine. Nakon stjecanja ogromnog iskustva u području stomatološke protetike i kirurgije, otvara svoju privatnu ordinaciju.

  U težnji za daljnjim obrazovanjem i usavršavanjem, dr. Luka Masnić upisuje poslijediplomski specijalistički studij Dentalne medicine iz područja oralne kirurgije.

  Specijalizacija ima obilježje cjeloživotnog učenja liječnika stomatologa s ciljem nadopune znanja i vještina iz područja oralne kirurgije u skladu s novim spoznajama i standardima.

  Po završetku fakulteta redovito se educira na domaćim i inozemnim kongresima:

  2008. – PARODONTOLOGIJA I HIGIJENA, CURAPROX

  2009. – QUINTENSENSSE SCIENCE, ESTETSKA STOMATOLOGIJA LJUSKICE I KRUNICE

  2010. – “ANKYLOS C/X PROSTHETICS”

  – The Tissue Care Concept
  – Prosthetic Planning and Procedures with ANKYLOS C/X
  – Surgical Aspects of ANKYLOS C/X
  – Hands-On Training ANKYLOS C/X Prosthetics (Beč, Austrija)

  2011. – “KERAMIČKI RADOVI – TERAPIJSKI KONCEPT OD A DO Ž“

  Prof.dr. Alexander Gutowsky (Opatija, Hrvatska) S praktičarima otvoreno o praksi 

  2012. – “AMANNGIRRBACH – MODEL MANAGEMENT I TRAINING” (ZAGREB, HRVATSKA)

  29. i 30.11.2013 Straumann kombnirani implantološki tečaj 

  2013. – “DIJAGNOSTIKA I TERAPIJA TEMPOROMANDIBULARNIH POREMEĆAJA – IZRADA UDLAGE” (ZAGREB, HRVATSKA)

  2013. – DERMAVISC – “THE THEORY AND INJECTION TECHNIQUE TRAINING COURSE FOR THE USE OF HYALURONAN”- DR. SINIŠA GLUMIČIĆ, DR. ŽELJKO ROTIM

  2014. – STOMATOLOGIJA DANAS-SPLIT

  2015. – STOMATOLOGIJA DANAS-SPLIT

  2015. – NOBEL ACTIVE TEČAJ-DR.OPHIR FROMOVICH

  2015. – 1. MEĐUNARODNI KONGRES STOMATOLOŠKOG FAKULTETA U ZAGREBU

  Preuzmite našu novu brošuru: