DIY projekti u sferi oralnog zdravlja

Vrijeme u kojem su nam sve informacije na dohvat ruke sa sobom nosi i svojevrsne izazove. Jedan od njih su i DIY projekti za unapređenje oralne higijene. Od zubnih pasti u domaćoj proizvodnji pa do tretmana uljem – internet je pun savjeta kako što bolje brinuti o dentalnom zdravlju. I dok su neki od DIY projekata sigurni su za testiranje, drugi su opasni i mogu ozbiljno naštetiti oralnom zdravlju pojedinca. 

Tretmani uljem

Ovi tretmani podrazumijevaju mućkanje (najčešće kokosovog) ulja u ustima 15 do 20 minuta u svrhu borbe protiv štetnih bakterija. Iako je tretman potpuno siguran, učinkovitost ove metode je ograničena u usporedbi s tradicionalnim četkanjem i čišćenjem zubnim koncem pa se ne smije tretirati kao ključni dio oralne rutine.

Aktivni ugljen

Aktivni ugljen popularizirao se kao prirodni izbjeljivač zubi za koji se vjeruje da uklanja mrlje i toksine. Međutim, abrazivan je i, uslijed prečestog korištenja, može oštetiti zubnu caklinu. Osim aktivnog ugljena, za izbjeljivanje zubi često se preporučuje kombinacija limunovog soka i sode bikarbone – sastojaka koji u kombinaciji mogu biti ekstremno abrazivni. Za čišćenje i izbjeljivanje zubi ipak je najbolje obratiti se stručnjacima. 

Domaća pasta za zube

Recepti za homemade paste za zube koji uključuju sastojke poput sode bikarbone, kokosovog ulja i eteričnih ulja postali su popularna alternativa regularnim pastama na tržištu. Iako neki sastojci ovih pasti mogu pomoći u uklanjanju plaka, domaće paste za zube nemaju stabilnu formulaciju i ne sadrže fluorid koji zube štiti od nastanka karijesa.

DIY aparatići

Na internetu su dostupni setovi DIY aparatića za zube za koje se tvrdi da ispravljaju zube bez intervencije stručnjaka. Pokušaj ispravljanja zuba bez odgovarajućeg nadzora stručne osobe može dovesti do ozbiljnih ugroza oralnog zdravlja, a neke od njih su gubitak zuba, oštećenje desni i nepravilan zagriz. Ortodontski tretman uvijek treba provoditi kvalificirani stručnjak.

Neke DIY prakse mogu biti sigurne i donekle učinkovite ako se koriste pravilno i umjereno. Međutim, svim DIY praksama u oralnoj njezi uvijek treba pristupiti s dozom opreza.