Utjecaj hormona na oralno zdravlje

Estrogen i progesteron hormoni su koji igraju važnu ulogu u zdravlju žena u svim fazama njihova života – u pubertetu, tijekom trudnoće i u menopauzi. Ovi hormoni mogu utjecati na tijelo žene na različite načine, a neki od njih ne moraju nužno biti povezani sa spolnim ili reproduktivnim zdravljem. Estrogen i progesteron mogu, primjerice, utjecati na zdravlje srca i kostiju, a treba imati na umu da mogu utjecati i na oralno zdravlje. 

Pubertet

Tijekom puberteta, hormoni dovode do brojnih tjelesnih promjena. Povećanje količine estrogena i progesterona do kojeg dolazi tijekom puberteta može utjecati na povećanje dotoka krvi u desni. Zbog toga desni mogu postati crvene, osjetljive i natečene, što dovodi do veće vjerojatnosti da tijekom četkanja i čišćenja zubnim koncem počnu krvariti.

Mjesečnica

Tijekom menstrualnog ciklusa, količine estrogena i progesterona se mijenjaju.

Progesteron doseže vrhunac nekoliko dana prije menstruacije što može dovesti do određenih oralnih promjena. Dan ili dva prije nego što dobijete mjesečnicu, može se dogoditi da vam desni budu jarko crvene, natečene i da krvare, može doći do oticanja žlijezde slinovnice i do pojave afti u ustima. Nakon početka mjesečnice, ovi simptomi najčešće se povlače.

Trudnoća

Povećane razine progesterona tijekom trudnoće mogu dovesti do osjetljivosti na bakterijski plak, što može uzrokovati oralne probleme i upale poput gingivitisa. Do ove pojave najčešće dolazi između drugog i osmog mjeseca trudnoće.

Menopauza

Menopauza je prirodna faza života žene koja u prosjeku nastupa u dobi od 51 godine.

Tijekom menopauze, dolazi do smanjenja proizvodnje estrogena, a taj nagli pad može dovesti do određenih problema po pitanju oralnog zdravlja poput promjena u okusima, osjećaja pečenja u ustima, povećane osjetljivosti na toplo i hladno, smanjenja proizvodnje sline što vodi do suhih usta.

Hormonalna ravnoteža ključna je za brojne aspekte ženskog zdravlja, pa tako i za njeno oralno zdravlje. Ako postoji osnovana sumnja da su vaši hormoni u disbalansu, što prije se obratite svom liječniku za pomoć.