Prozirne udlage za zube – čemu služe i kako ih koristimo?

Poravnanje zubnog niza jedan je od najčešćih dentalnih zahvata, a jedna od metoda za poravnanje je i modeliranje posebnih prozirnih udlaga za zube. Prozirne se udlage uvelike razlikuju od tradicionalnih aparatića za zube kad je u pitanju njihovo korištenje. Međutim, ako pričamo o rezultatima, možemo reći da prozirne udlage mogu postići većinu istih rezultata kao i tradicionalni fiksni aparatići.

Što je prozirna udlaga?

Prozirna udlaga izgleda kao tanka opna u specifičnom obliku zubnog niza koja pomaže u pomicanju i poravnavanju zubi pacijenta. Za razliku od fiksnog aparatića koji se pričvršćuje na zube, prozirna se udlaga može skinuti po potrebi. Potrebno ju je nanovo modelirati u intervalima od 7 do 14 dana kako bi se zubni niz uspješno izravnao. Broj izmodeliranih udlaga ovisit će o zagrizu, dosljednom nošenju i razini fleksibilnosti kretanja čeljusne kosti.  

Kako funkcioniraju prozirne udlage?

Prozirne udlage laganim pritiskom polako pomiču zube. Pritisak se, kroz korijen zuba, prenosi na čeljusnu kost što najčešće rezultira poravnanjem i blistavim osmijehom. Budući da su promjene od udlage do udlage izrazito male, tretman je uglavnom nježan i ugodan. Međutim, važno je napomenuti da prilikom prilagodbe na novi model može doći do kratkotrajne boli i nelagode. 

Kako prozirne udlage ispravljaju zube?

Do poravnanja zubi može doći samo kada se pritisak na zubni niz i čeljusnu kost dosljedno primjenjuje. Iz tog razloga važno je nositi udlagu 22 sata dnevno. U suprotnom se liječenje može produžiti, a rezultat može biti manjkav. Pridržavajte se rasporeda izmjene prozirnih udlaga po preporuci vašeg ortodonta i obratite mu se ako imate bilo kakvih nedoumica.