Dubinsko čišćenje zubi

Redovito čišćenje zubi bitan je dio održavanja oralne higijene, ali važno je znati da standardno stomatološko čišćenje ponekad nije dovoljno. Ako bakterije uđu ispod desni, potrebno je dubinsko čišćenje zubi kako bi se zdravlje desni vratilo u ravnotežu.

Rutinsko čišćenje zubi obuhvaća površinu iznad linije desni. Ova neinvazivna metoda čišćenja preporučuje se većini pacijenata svakih šest mjeseci i igra ključnu ulogu u održavanju dobre oralne higijene. Dubinsko čišćenje zuba, također poznato kao skaliranje zubi i poliranje korijena, uključuje posebne tehnike za uklanjanje plaka, kamenca i bakterija ispod linije desni, sve do korijena zuba. Time se sprječava napredovanje bolesti desni i gubitak zuba. Općenito, cilj redovitog čišćenja je prevencija i održavanje dobrog oralnog zdravlja, a cilj dubinskog čišćenja zubi je zaustavljanje napredovanja bolesti desni. Dubinsko čišćenje nije potrebno svakom pacijentu, međutim ponekad je potrebno pacijentima s gingivitisom ili ozbiljnijim slučajem bolesti desni.

Za skaliranje zubi koristi se ručni zubni skaler. On služi za ručno struganje plaka sa zubi iznad i ispod linije desni. Poliranje korijena je, s druge strane, pokret trljanja kojim se zaglađuju hrapave točke na korijenima zubi, što sprječava širenje bakterija. Ponekad se, tijekom čišćenja, na zube nanosi antibiotski gel kako bi se ubile teško dostupne bakterije, a ponekad se pacijentu pripisuju i oralni antibiotici. Za razliku od rutinskog čišćenja zuba, ovaj tretman zahtijeva dva posjeta stomatologu. 

Nakon dubinskog čišćenja, pacijent će dobiti uputu za kućnu njegu na temelju vlastite, individualne situacije. Nakon 4 do 6 tjedana potrebno je obaviti i na kontrolu kako bi se utvrdilo da proces oporavka teče prema planu.