Ekološki prihvatljiva dentalna rutina

Kada razmišljamo o održivosti i ekološki prihvatljivim praksama, dentalna njega možda nije prva stvar koja nam pada na pamet. Međutim, naše oralne navike mogu imati značajan utjecaj na okoliš i trebali bismo iskoristiti brojne mogućnosti da napravimo pozitivnu razliku. Nekoliko ih donosimo i u današnjem blogu!

Biorazgradivi stomatološki proizvodi

Jedan od najjednostavnijih načina da svoju oralnu rutinu učinimo održivom odabir je biorazgradivih proizvoda za zube. Tradicionalne četkice za zube, na primjer, obično su izrađene od plastike koja se razgrađuje pretjerano dugo. Odabirom četkica za zube od biorazgradivih materijala poput bambusa možemo smanjiti plastični otpad i njegov štetan utjecaj na okoliš.

I konac za zube često se izrađuje od najlona koji nije biorazgradiv. I na ovom su polju dostupne ekološki prihvatljive alternative poput svilenog konca ili konca izrađenog od biljnih materijala. 

Pasta za zube u ekološkom pakiranju

Ambalaže klasičnih zubnih pasti komplicirano je reciklirati zbog različitih materijala koji se koriste u njihovoj izradi. Ekološki prihvatljiva alternativa može biti pasta za zube u tableti ili pasta za zube u staklenoj posudi. 

Smanjena potrošnja vode

Smanjena potrošnja vode tijekom četkanja također utječe na očuvanje okoliša. Dok peremo zube, često ostavljamo slavinu otvorenom bez potrebe, a time trošimo prekomjerne količine vode. Neki su proizvodi za oralnu njegu dizajnirani za smanjenje potrošnje vode. Tablete za ispiranje usta možemo koristiti bez vode za ispiranje, što doprinosi boljoj ekološkoj slici.

Odgovorno odlaganje dentalnog otpada

Pravilno odlaganje otpada ključno je kad se radi o očuvanju okoliša. Mnogi proizvodi za dentalnu njegu mogu se reciklirati kroz specijalizirane programe recikliranja. Osim toga, neke stomatološke ordinacije sudjeluju u programima recikliranja predmeta za oralnu njegu, stoga je važno raspitati se i o tim mogućnostima.