Ispadanje zubi kod odraslih

Ispadanje zubi kod odraslih uglavnom je uzrokovano udarcem ili bolešću zubnog mesa. Gingivitis i paradontitis najčešći su oblici bolesti desni pri čemu se prvi odnosi na upalu zubnog mesa, a drugi na upalu i gubitak potpornog tkiva zubnog mesa.

Ako se upala zubnog mesa ne primijeti i ne liječi, može doći do širenja upale i uništavanja kosti, zbog čega dolazi do rasklimavanja te, na kraju, i ispadanja zuba.

Iako se razvoj paradontitisa često povezuje s genetikom, upala zubnog mesa može biti izazvana i neadekvatnim održavanjem oralne higijene. Paradontitis se u brojnim situacijama razvija upravo zbog nakupljanja plaka na površini zuba. Kako bi se upala zubnog mesa izbjegla, važno je voditi računa o oralnoj higijeni.

To podrazumijeva kvalitetnu brigu i održavanje cjelokupne oralne šupljine: osim redovitog četkanja, u svakodnevnu je naviku važno uključiti i upotrebu konca za zube. Posjeti stomatologu također su neizostavan dio prevencije ispadanja zubi. Bez stručne osobe, teško je definirati upalu, a ako se ta informacija ne sazna na vrijeme, kasnije će biti teže pristupiti rješavanju problema.

Međutim, postoje neki simptomi koji se povezuju s upalom zubnog mesa i zbog kojih se možemo odmah obratiti stomatologu: otečeno i osjetljivo zubno meso, krvarenje zubnog mesa tijekom četkanja, loš zadah ili okus u ustima, povlačenje zubnog mesa, stvaranje džepova između zubi i zubnog mesa, klimanje zubi, promjene u zagrizu.

Za bilo koji od navedenih simptoma što prije se obratite stomatologu kako biste na vrijeme počeli raditi na prevenciji i očuvanju svog oralnog zdravlja.