Kako pobijediti dentalnu fobiju

Kad je u pitanju strah, prva i najčešća ljudska reakcija je – izbjegavanje. Isto pravilo vrijedi i za one koji pate od dentalne fobije. Za prevladavanje straha od zubara, prvi je korak priznati da strah postoji i shvatiti zašto se pojavio. Njegovu pojavu može izazvati samo jedna stvar, ali i kombinacija raznih čimbenika. .

Mnogi pacijenti odlazak stomatologu automatski povezuju s boli, a pomisao na bol vrlo često izaziva strah! Srećom, suvremene stomatološke tehnike i tretmani daleko su manje invazivni i mnogo nježniji i ugodniji nego su bili prije. Dobar stomatolog će učiniti sve što može da vaš posjet prođe maksimalno bezbolno.

Stomatološki stolac ljude ponekad čini nervoznima, najčešće zato što nisu sigurni što ih točno čeka. Neznanje i gubitak kontrole mogu biti uznemirujući te izazvati strah i anksioznosti. Moderne stomatološke ordinacije ove strahove uzimaju u obzir te pokušavaju pronaći i ponuditi kvalitetna rješenja za navedene probleme. Jedna od najučinkovitijih metoda za rješavanje dentalnih strahova je detaljno objašnjenje radnog procesa tijekom samog tretmana. S takvim pristupom, pacijenti će gubitak kontrole osjetiti u manjoj mjeri. 

Strah od zubara može utjecati na kontinuirano, pa čak i dugogodišnje odgađanje stomatološkog pregleda, zbog čega se povećava vjerojatnost za razvoj kompliciranijih dentalnih problema. Odgađanje pregleda kod ljudi izaziva sram, što odlazak na kontrolu dodatno otežava. Važno je znati da se odgađanjem odlaska stomatologu taj sram produbljuje te osvijestiti da vaš stomatolog nije tu da vas osuđuje, već da vam pomogne s rješavanjem vaših dentalnih problema. 

Dobar će stomatolog odvojiti vrijeme i uložiti trud kako bi vam pružio najbolju uslugu i najugodnije iskustvo, stoga svog stomatologa birajte pažljivo. To je jedan od najvažnijih koraka u rješavanju dentalne fobije, a osim toga, donosimo vam još nekoliko korisnih savjeta: 

  • Prije odlaska stomatologu, prakticirajte tehnike opuštanja poput meditacije i dubokog disanja
  • Na stomatološki pregled povedite prijatelja da vam bude podrška
  • Svom stomatologu postavite sva važna pitanja i saznajte sve što vas o zdravlju vaših zubi zanima