Održavanje zubne proteze

Baš kao i prirodne zube, i proteze je važno četkati i održavati čistima kako bi se izbjeglo širenje bakterija, te osigurao svjež dah i zdravlje zubnog mesa. U nastavku pročitajte informacije o tome kako održavati zubnu protezu.

Isperite protezu prije četkanja kako biste uklonili sve ostatke hrane. Za četkanje cjelokupne površine proteze koristite četkicu za zube s mekim vlaknima i četkajte protezu dva puta dnevno. Tako ćete ukloniti čestice hrane i plak i osigurati da vaša proteza sačuva originalnu boju. Izbjegavajte klasičnu pastu za zube i umjesto nje, u dogovoru sa stomatologom, koristite posebnu pastu za čišćenje zubnih proteza. 

Protezu je potrebno čistiti redovito i rukovati njom pažljivo – pravilnim održavanjem osigurat ćete njenu dugoročnost.Oštećenje proteze prilikom skidanja ili čišćenja može se spriječiti: 

  • skidanjem i čišćenjem proteze iznad sudopera ili umivaonika napunjenog vodom 
  • skidanjem i čišćenjem proteze iznad presavijenog ručnika 

U ovom slučaju, čak i ako vam proteza ispadne, bit će maksimalno zaštićena od mehaničkih oštećenja. 

Održavajte svoju protezu vlažnom tako što ćete je namočiti u hladnoj vodi ili u otopini za čišćenje proteza onda kada je ne koristite. To će spriječiti da se proteza osuši. Kod namakanja proteze, vodite računa da voda nije prevruća jer visoka temperatura vode može iskriviti protezu. Svoju potpunu ili djelomičnu protezu otklonite iz usta i natopite svaku večer. To će sačuvati vlažnost proteze, ali i omogućiti vašim desnima potreban odmor. 

Tretirajte protezu kao prave zube. Baš kao što biste svoje prirodne zube pratili dva puta dnevno, dva puta dnevno biste trebali prati i protezu. Nakon svakog obroka, obavezno isperite protezu vodom kako biste sačuvali njenu svježinu. 

I za kraj, najvažniji savjet – idite na redovite stomatološke kontrole. Redoviti pregledi dobri su za vaše proteze i vaše oralno zdravlje općenito. Na vašim redovitim pregledima, vaš stomatolog će utvrditi da je vaša proteza u dobrom stanju te da vam i dalje dobro pristaje. Redovitim ćete odlascima također osigurati temeljito čišćenje proteze, baš kao što bi to učinili za svoje prirodne zube na redovnom pregledu.