Kako pravilno odabrati četkicu za zube

Mnogi od nas kupuju četkice po inerciji, ne razmišljajući pretjerano o potrebama svojih zubi. Međutim, odabrati pravu četkicu zaista nije lak posao! Iako su naše potrebe individualne, za pravilan odabir zubne četkice ipak postoje neki univerzalni kriteriji. Stoga vam danas donosimo pet glavnih značajki na koje trebate obratiti pažnju. 

Veličina četkice

  • Važna je jer uvelike utječe na kvalitetu četkanja. Četkice dolaze u različitim veličinama, ali najbolja veličina glave četkice je ona koja je visoka 2,5 i široka 1,3 centimetra. Ova je veličina idealna za četkanje i čišćenje teže dostupnih mjesta u usnoj šupljini. Osim glave četkice, važno je uzeti u obzir i ručku. Potražite četkicu koju ćete držati bez poteškoća i nelagode. 

Vrsta materijala

  • Dlake četkice za zube dolaze u tri različite vrste – meke, srednje i tvrde. Mekane četkice u većini su slučajeva najbolji izbor jer smanjuju šansu od oštećenja uzrokovanog četkanjem. Korištenje četkice za zube sa srednjim ili tvrdim vlaknima može oštetiti desni i caklinu. Stoga je mekana četkica dobar odabir, osim ako vam vaš stomatolog ne preporuči suprotno. 

Zaobljena ili ravna vlakna četkice

  • Iako na to vjerojatno niste obraćali pozornost, vrhovi vlakana na četkicama za zube dolaze u dva različita oblika: zaobljenom i ravnom. Četkanje zubi oštrim, ravnim vrhovima može oštetiti vaše desni i povećati šanse za infekcije i upalu. Zato je korištenje vlakana sa zaobljenim vrhom bolji izbor, osobito ako su u pitanju osjetljive desni koje zahtijevaju više pažnje prilikom četkanja. 

Manualna ili električna četkica za zube

  • Izbor između manualne i električne zubne četkice ovisi isključivo o vašim preferencijama. U tom pogledu, važno je samo da odaberete onu s kojom ćete zube bez problema četkati minimalno dva puta dnevno, u trajanju od minimalno dvije minute! 🙂