Održavanje oralnog zdravlja u trudnoći

Oralno zdravlje važno je u svakom životnom stadiju pojedinca, sve od najranije dobi. Međutim, u nekim životnim situacijama, oralnom zdravlju trebamo posvetiti ipak malo više pozornosti. Jedno od takvih stanja je i trudnoća. 

Iako se brojni stomatološki postupci mogu normalno obavljati tijekom trudnoće, žene su svakako mirnije kada drugo stanje mogu dočekati spremne, zdrave i bezbrižne. Kod planirane trudnoće, organizacija prethodnog posjeta stomatologu ne predstavlja poteškoću, no neplanirana trudnoća smanjuje prostor za organizaciju ranijeg pregleda. 

U tim slučajevima, trudnica svakako može obaviti redovitu stomatološku kontrolu kako bi bila sigurna da je s njenim oralnim zdravljem sve u redu. Redovita kontrola prilikom koje se ne ukaže potreba za saniranjem i liječenjem zubi trudnicu može umiriti, te joj ostaje samo da se redovito brine o oralnoj higijeni i da dodatno pripazi na prehranu. 

Stomatološka kontrola može, međutim, pokazati i da postoji potreba za liječenjem zuba, zbog čega brojne trudnice pojačano brinu. Razloga za brigu nema, jer trudnica može liječiti zub bez straha, ako na lijek koji će primiti nije alergična

Budući da su žene u trudnoći osjetljivije na bol, prilikom bolnih stomatoloških zahvata, pacijentici je poželjno dati lokalnu anesteziju kako bi joj se bol maksimalno ublažila. Anestezija je također sigurna za trudnice, osim ako alergija na anesteziju kod osobe nije utvrđena i prije trudnoće. Poželjno je, međutim, upotrebljavati anestetike bez adrenalina. Važno je, međutim, napomenuti da, osim standardnih lijekova i anestezije, stomatolozi u svom svakodnevnom radu koriste određene lijekove koje trudnica nikako ne smije primiti, ni u jednom stadiju trudnoće. Zbog ovog, ali i zbog brojnih drugih razloga, komunikacija između pacijentice, njenog ginekologa i stomatologa od iznimne je važnosti. 

Ako tijekom trudnoće, unatoč pojačanoj kontroli oralne higijene i zdravlja, ipak dođe do zubobolje, trudnica može primiti anestetik i liječiti zub bezbrižno, ako na navedeno nije alergična. 

Kad su u pitanju estetski, ali i drugi stomatološki zahvati za koje je potrebna i rentgenska snimka, a koji nisu hitni, zahvat je ipak bolje odgoditi na period nakon trudnoće kako bi se izbjeglo nepotrebno izlaganje zračenju. Isto tako, poželjno je izbjegavati stomatološke zahvate u prvom tromjesečju, a sve stomatološke zahvate pacijentica treba obavljati uz savjete i preporuke svog ginekologa.