Alveotomija – vađenje zuba u složenim situacijama

Alveotomija je kirurški stomatološki postupak kojim se uklanja dio ili čitava alveolarna kost koja okružuje zub. Ime zahvata dolazi od riječi Alveola, što je čašica u kojoj se nalazi korijen zuba ili zub. Rizici ovakvog zahvata minimalni su, a sam postupak smatra se visoko učinkovitim. Štoviše, alveotomija je najučinkovitiji operativni zahvat kojim se zub može ukloniti iz korijena. 

Ovaj se kirurški zahvat najčešće prakticira kod vađenje umnjaka ili nekog drugog zuba, a najbolji oralni kirurzi za ovim postupkom posežu onda kad je situacija sa zubima pacijenta kompliciranija u odnosu na uobičajene stomatološke tehnike vađenja. 

U brojnim se situacijama problematični i bolni zubi uklanjaju na tradicionalan način, odnosno ekstrakcijom. 

Međutim, alveotomija je neophodna u složenim slučajevima koji se mogu očitovati na rendgenskoj snimci ili CBTC snimci zubi. Ako snimka pokazuje da je korijen zuba ispucao, zakrivljen ili pak preblizu živcima, njegovo uklanjanje tradicionalnim postupkom uvelike je otežano te se javlja konkretna potreba za alveotomijom. 

Kod impaktiranog i retiniranog zuba postupak alveotomije također je neophodan, a riječ je o zubima koji ne mogu niknuti zbog mehaničke (pr. nedostatak mjesta u čeljusti, koštana izbočina) ili nemehaničke (pr. gubitak impulsa za nicanje, pogrešan smjer nicanja) smetnje u ustima. 

Ako postoji potreba za vađenjem zuba, obratite se oralnom kirurgu, snimite problematični zub, utvrdite situaciju i riješite problem brzo, pouzdano i učinkovito! Vrhunski stručnjaci Dental Masnić ordinacije uklonit će vaše tegobe i riješiti ih kratkom roku.