10 načina za održavanje zdravlja zubi

Genetika je važan faktor kad je u pitanju kvaliteta naših zubi, ali njihovo zdravlje ipak prvenstveno ovisi o načinu na koji o njima brinemo. 

Stoga vam donosimo 11 jednostavnih savjeta kako poboljšati oralnu rutinu i na što obratiti posebnu pažnju: 

  1. Četkanje prije spavanja je obavezno jer se time rješavamo bakterija i naslaga koje su se na našim zubima skupile tijekom dana. 
  2. Pravilna tehnika četkanja jednako je važna kao i redovito četkanje jer nepravilnim i lijenim četkanjem ne možete očistiti svoje zube. Nježnim, kružnim pokretima četkicom pravilno ćete ukloniti naslage sa zubi i spriječiti njihovo taloženje. 
  3. Čišćenje jezika dio je oralne rutine pa je, prilikom četkanja zubi, važno iščetkati i jezik. Plak se može stvoriti i na jeziku, što nerijetko dovodi do lošeg daha, ali i brojnih drugih zdravstvenih komplikacija.
  4. Koristite pastu za zube s fluorom jer je fluor i dalje najvažniji sastojak u borbi protiv propadanja zuba. 
  5. Oralna rutina nije potpuna ako ne koristite zubni konac jer zubna četkica ne može očistiti uske prostore između zubi. 
  6. Ispiranje usne šupljine jednom dnevno nije na odmet jer ćete time smanjiti količinu kiseline u ustima, očistiti teško dostupna područja na desnima i oko njih te re-mineralizirati svoje zube. 
  7. Redovito se hidrirajte jer je voda najvažniji sastojak za vaše generalno zdravlje, ali i zdravlje vaših zubi!
  8. Kada osjetite potrebu za grickanjem, radije posegnite za hrskavim voćem i povrćem nego za nezdravim namirnicama poput čipsa. 
  9. Smanjite dnevni unos šećera u organizam jer šećer stvara kiselinu u vašim ustima, a kiselina nagriza caklinu zuba te ga, u konačnici, može dovesti i do propadanja. 
  10.  Posjetite zubara barem dva puta godišnje kako biste se uvjerili da je s vašim zubima sve u redu. Nemojte dozvoliti da bol zuba signalizira problem, djelujte pravovremeno!