Oporavak nakon ugradnje zubnog implantata

Strah od zubarskog stolca poznat je mnogima, a ako se radi o oralno-kirurškom zahvatu, stres postaje još i veći. Strah se, međutim, uglavnom smanjuje kada dobijemo kvalitetne informacije o onom što nam je nepoznato, a sa smanjenjem straha, smanjuje se i razina stresa. Baš zbog toga, danas smo vas odlučili upoznati s procesom oporavka nakon ugradnje zubnog implantata. Informacije o oporavku nakon ugradnje zubnog implantata, razjasnit će vam što možete očekivati i kako prema tome postupiti!

Oporavak u prvih 48 sati

Obrisi krvi pojavljivat će se na mjestu ugradnje u prvih 24 do 48 sati. Međutim, ako krvarenje bude umjereno ili pojačano, svakako se obratite svom oralnom kirurgu. 

U prvih 48 sati pojačana osjetljivost i bol očekivane su i normalne reakcije te se mogu ublažiti uobičajeno korištenim lijekovima protiv bolova. 

Nakon ugradnje implantata doći će i do oticanja. Oticanje se može ublažiti stavljanjem hladnih obloga na vanjsku čeljust, svakih 20 minuta unutar prva 24 sata nakon operacije. 

U prvih 48 sati poželjno je izbjegavati sve teže aktivnosti koje pojačavaju rad srca. Pojačan rad srca može povećati rizik od krvarenja, nelagode i oteklina. U ovom se periodu također preporučuje i konzumacija mekše hrane. 

Prvi tjedan oporavka

Tjedan dana nakon operacije, većina pacijenata može se vratiti uobičajenim prehrambenim navikama. 

Najveći broj pacijenata primjećuje smanjenje oteklina i bolova u roku od 3 do 4 dana nakon operacije pa se, shodno tome, u tom periodu smanjuje i potreba za lijekovima protiv bolova. 

Pregled stanja nakon ugradnje implantata najčešće se obavlja sedam do deset dana nakon operacije. 

Potpuni oporavak

Iako se pacijenti uglavnom osjećaju dobro već deset dana nakon operacije, implantatu će trebati nekoliko mjeseci da sraste s kostima, a i čeljusnoj će kosti trebati isto toliko vremena da se oporavi. Zbog toga se nadomjestak na implantat može ugraditi tek nekoliko mjeseci nakon operacije. Vrijeme čekanja nadomjestka vrlo je individualno, ali u prosjeku se za nadomjestak čeka tri do četiri mjeseca. 

U međuvremenu je važno nastaviti s pravilnim održavanjem oralne higijene uz redovito četkanje i korištenje zubnog konca, a sve u svrhu osiguravanja uspješnog oporavka bez dodatnih komplikacija. 

Za sva dodatna pitanja i nedoumice o ugradnji zubnog implantata, slobodno se obratite oralnim kirurzima Dental Masnić ordinacije!