Posljedice nakon ugradnje zubnog implantata

Mogućnost nadomjestka izgubljenog zuba zubnim implantatom zaista je utješna za svakog pacijenta. Osim što se ovakav nadomjestak prirodno uklapa u zubni niz, implantat se pokazao i kao jedno od najpraktičnijih rješenja u slučaju gubitka zuba: ugradnjom implantata oponaša se funkcionalnost zdravog zuba u svakom aspektu. Međutim, ovaj postupak sa sobom nosi i određene posljedice koje je važno znati prije same ugradnje. Ove su posljedice normalan dio oporavka i uglavnom nema razloga za brigu. 

Bol i nelagoda prirodne su pojave nakon svake kirurške operacije, pa tako i nakon ugradnje implantata. Mogu trajati nekoliko dana, a najveća razina boli uglavnom se osjeća direktno nakon operacije, u prva 24 sata. Nakon toga, bol postepeno popušta. Ako se bol intenzivira u narednim danima, potrebno je obratiti se svom oralnom kirurgu. 

Minimalno krvarenje nakon ugradnje implantata također je prirodna pojava. Krv se pojavljuje zbog reza, na području ugradnje, i zadržava se u slini. Krvarenje, međutim, ne bi trebalo trajati više od nekoliko dana i ne bi trebalo biti obilno. Ako primijetite da je krvarenje na području ugrađenog implantata obilno i da ne prestaje, obratite se svom oralnom kirurgu. 

Osjetljivost na mjestu zahvata bit će pojačana nakon ugradnje implantata. Ova se osjetljivost odnosi na kost, tkivo desni, a ponekad čak i na okolne zube. Nelagoda će se smanjiti u roku od par dana, a kako bi se ublažila i u prvom periodu nakon ugradnje, potrebno je konzumirati mlaku hranu i piće. Potrebno je izbjegavati začinjenu hranu i hranu s usitnjenim dodacima jer takva hrana može dodatno nadražiti područje ugradnje. Osim osjetljivosti, u prva dva tjedna nakon zahvata, može doći i do oticanja desni. Oticanje desni također je normalna pojava nakon svakog oralno-kirurškog zahvata. 

Diskoloracija desni očekivana je pojava nakon ugradnje implantata. Modrice i promjene boje duž tkiva desni trebale bi se vratiti u svoje prvotno stanje nekoliko dana nakon ugradnje, a nakon dva tjedna više ne bi trebale biti vidljive. Sve dok se povratak na prvobitnu boju poboljšava, s oporavkom je sve u redu.

Oticanje nakon operacije može zahvatiti dijelove lica oko područja na kojem je operacija izvedena. Ova se posljedica može ublažiti hladnim oblozima, ovisno o potrebi. 

Za sve druge, neočekivane posljedice, svakako se obratite svom oralnom kirurgu. On će vam pomoći da kroz sve nelagode nakon ugradnje implantata prođete što bezbrižnije!