Podrška djetetu kod prvog posjeta stomatologu

Prvi posjet stomatologu može biti stresan za vaše dijete, ali i za vas. U ovoj je situaciji važno pružiti podršku i pomoći djetetu da se tijekom pregleda osjeća ugodno. U ovom blogu donosimo par savjeta o tome kako navigirati dijete i pripremiti ga za prvu stomatološku kontrolu.

  • O stomatologu pričajte u pozitivnom tonu

Pričajte pozitivno o stomatologu i onome što stomatolog radi. Možete objasniti da je stomatolog tu kako bi pomogao održati zube zdravima i jakima. Izbjegavajte riječi koje se vežu uz bol jer one mogu stvoriti strah i tjeskobu.

  • Pripremite svoje dijete na ono što može očekivati

Objasnite djetetu da će stomatolog pregledati zube, prebrojati ih i očistiti posebnom četkicom. Stomatološki posjet čak možete inscenirati i kod kuće, prije odlaska – dijete će lakše zamisliti situaciju u kojoj će se uskoro naći. 

  • Sa sobom ponesite predmete koji djetetu pružaju utjehu

Omiljena igračka, plišani medvjedić ili dekica djetetu će pomoći da se opusti.

  • Ostanite mirni i pozitivni

Vaše dijete će možda biti nervozno ili uplašeno tijekom posjeta stomatologu, pa je važno da vi ostanete smireni i pozitivni. Nemojte pokazivati tjeskobu i strah jer se te emocije mogu prenijeti i na dijete.

  • Pohvalite i nagradite svoje dijete

Nakon posjeta stomatologu, dijete pohvalite za hrabrost i nagradite ga za trud. Dijete će se zbog toga osjećati ponosno te će dobiti više samopouzdanja i za iduće posjete.

Kod prvih stomatoloških posjeta, podrška roditelja je ključna. Uz nju će vaše dijete razviti dobre dentalne navike i na licu nositi predivan osmijeh kroz cijeli život.