Prilagodba na nošenje zubne proteze

Zubne proteze često su rješenje za gubitak zubi. Iako proteza može poboljšati naš izgled i pomoći nam kod osnovnih funkcija poput žvakanja hrane i govora, privikavanje na protezu nije jednostavno. U ovom blogu donosimo nekoliko savjeta koji mogu biti korisni u periodu privikavanja na zubnu protezu.

  • Slijedite upute svog stomatologa

Važno je pažljivo slijediti stomatološke upute o njegovanju i nošenju proteze. Stomatolog vam može preporučiti i korištenje kreme za pričvršćivanje proteze tijekom razdoblja prilagođavanja.

  • Jedite meku hranu 

Kada počnete nositi protezu, jedite hranu koja se lako usitnjava: pire krumpir, juhu i kajganu. Time ćete se naviknuti na protezu, a spriječiti nelagodu i iritaciju.

  • Vježbajte govor

Govor s protezom ipak je drugačiji od govora na koji smo navikli. Vježbajte govoriti naglas pred ogledalom i fokusirajte se na svoj izgovor. 

  • Budite strpljivi

U procesu prilagodbe sasvim je normalna pojava povremene nelagode ili iritacije. Može proći nekoliko tjedana ili čak mjeseci da se potpuno prilagodite nošenju proteze. Važno je da budete ustrajni i strpljivi dok se na zubnu protezu u potpunosti ne naviknete.