Pravilan odabir paste za zube

Odluka o kupovini paste za zube često se donosi bez pretjeranog razmišljanja, ali ponekad malo više informacija o ovom proizvodu dobro dođe. Svatko od nas ima jedinstvene potrebe kad je u pitanju održavanje oralne higijene, pa vam danas donosimo nekoliko savjeta kako, prema vlastitim potrebama, pravilno odabrati zubnu pastu!

Fluor

Prilikom odabira paste za zube najvažnije je paziti na fluor. Fluor jača zubnu caklinu i time može spriječiti razvoj karijesa.

Kontrola zubnog kamenca

Plak, sloj bakterija na zubima, može se pretvoriti u kamenac ako ga ne uklonimo pravilno. Neke paste za zube dizajnirane su baš za sprječavanje nakupljanja kamenca. Učinkoviti sastojci za borbu protiv kamenca su pirofosfati i cink citrat.

Izbjeljivanje

Ako želite blistav osmijeh, pasta za izbjeljivanje zuba može biti dobar izbor. Umjesto izbjeljivača, u zubnim se pastama za izbjeljivanje koriste abrazivne čestice ili kemikalije. Studije su pokazale da je zubna pasta za izbjeljivanje jednako nježna prema caklini kao i druge vrste zubnih pasti.

Osjetljivi zubi

Ako su vaši zubi osjetljivi na vrelu i ledenu hranu, važno je birati zubne paste za osjetljive zube. Njihov sastav sadrži kalijev nitrat ili stroncijev klorid.

Pravilna oralna njega izuzetno je važna za vaše oralno zdravlje, a pravilan odabir zubne paste i redoviti stomatološki pregledi u tome će vam sigurno pomoći.