Utjecaj vitamina i minerala na oralno zdravlje

Konzumacija određenih vitamina i minerala pomaže u održavanju imuniteta i omogućuje nam da se borimo protiv bakterija koje mogu uzrokovati infekcije. Bez odgovarajuće količine određenih vitamina, tijelo se ne može boriti protiv bakterija, što može uzrokovati i brojne oralne probleme poput karijesa, bolesti desni ili ranica u ustima. Zato su vitamini i minerali jako važni za održavanje dobrog oralnog zdravlja. Izdvojili smo nekoliko vitamina i minerala koji su usko povezani uz dobro održavanje oralnog zdravlja:

Željezo: nedostatak željeza može uzrokovati stvaranje ranica u ustima, što može dovesti i do oticanja ili upale jezika. 

Kalcij: služi nam za održavanje cakline u dobrom stanju. Kalcij također održava našu čeljusnu kost jakom. U slučaju stvaranja karijesa, kalcij može pomoći u remineralizaciji zuba.

Vitamin C: nedostatak vitamina C može uzrokovati upalu i oticanje desni, što može odvesti i do klimanja zuba i krvarenja desni.

Vitamin D: vitamin koji nam je potreban kako bi naše tijelo pravilno apsorbiralo kalcij. Osim toga, vitamin D može pomoći u održavanju zubi jakima te može spriječiti oralne bolesti.

Kolagen: pomaže u remineralizaciji i jačanju svih slojeva zuba.

Oralni probiotici: probiotici pomažu smanjiti upalu te služe kao prevencija raka usne šupljine. Oralni probiotici također mogu pomoći u borbi protiv karijesa, gingivitisa i teških bolesti desni.

Prije uzimanja vitamina ili minerala ili bilo kakvih promjena u prehrani, važno je konzultirati se s liječnikom ili stomatologom. Vaš liječnik ili stomatolog može vam pomoći odrediti doze u kojima ćete vitamine i minerale uključiti u svoju dnevnu rutinu.

Iako konzumacija ovih vitamina i minerala pomaže u poboljšanju oralnog zdravlja, ipak je važno redovito obavljati kontrolne stomatološke preglede svakih 6 do 12 mjeseci.