Sportske ozljede zubi i sportska stomatologija

Sportska stomatologija bavi se prevencijom i liječenjem dentalnih ozljeda i s njima povezanih oralnih bolesti. Uključuje, između ostalog, opremu namijenjenu zaštiti zubi, usta, čeljusti i lica sportaša. Neke su sportske ozljede učestale, a riječ je o ispadanju, puknuću i pomicanju zuba. Danas donosimo najvažnije informacije kako se nositi s njima!

Ispadanje zuba:

Kod spašavanja zuba koji je ispao uslijed sportske ozljede, vrijeme igra ključnu ulogu. Što prije posjetite zubara, veća je vjerojatnost da se vaš zub može spasiti, a taj procijenjeni vremenski okvir je oko 30 minuta. Najbolja tekućina za transport zuba je hladno mlijeko, a na drugom je mjestu slina ili fiziološka otopina. Ako ništa drugo nije dostupno, može poslužiti i voda.  Zub nemojte pokušavati vratiti sami, nemojte ga zamatati i pokušajte ne dirati korijen zuba.

Slomljeni zub:

Putem rendgenske snimke zuba, stomatolog će dobiti uvid u ozljedu i propisati liječenje. Za ozbiljan, dubok lom zuba, posjetite svog stomatologa što prije. Slomljeni se zub često može lako popraviti punjenjem i krpanjem, no kod povrede živca, bit će potrebno složenije liječenje.  

Pomaknut zub:

Ako je zub pomaknut uslijed traume, što prije posjetite svog stomatologa. Zub nemojte pokušavati vratiti natrag sami, a nelagodu u ustima pokušajte ublažiti ledom i hladnim oblozima.