Sve što trebate znati o umnjacima

Umnjaci su poznatiji pod svojim šarmantnim nazivom: Zubi mudrosti, ali nam ova četiri zuba, bez obzira na to profinjeno ime, često zadaju muke. Ovaj naziv nije neutemeljen i veže se uz period u kojem umnjaci počinju izrastati, a to je uglavnom nakon dvadesete godine kad bismo, barem evolucijski, trebali stupiti u zreliju fazu života. 

Umnjaci se, u manje elegantnom žargonu, nazivaju još i osmicama jer se radi o kutnjacima na osmoj poziciji u usnoj šupljini. Zbog svoje pozicije i uske čeljusti kod ljudi, nerijetko se događa da nemaju dovoljno prostora za pravilan i neometan rast. Zbog toga dolazi do upale zubnog mesa što može dovesti do infekcije. 

Kako bi se infekcija izbjegla, poželjno je javiti se stomatologu čim dođe do upale. Upala se može prepoznati po rastu umnjaka koji se može kretati prema drugim zubima ili prema pozadini usta. Ovi su kutnjaci u nekim slučajevima čak položeni potpuno okomito na ostale zube, a nerijetko se događa da se zubno meso upali iako ne izbijaju na površinu. Upaljen umnjak prepoznat ćete po glavoboljama i bolovima čeljusti. 

Prvi korak na kojeg će vas stomatolog uputiti jest snimanje zubi, odnosno zubni rendgen na temelju kojeg će se utvrditi u kojem se položaju vaši umnjaci nalaze. Rendgensku snimku potrebno je dostaviti oralnom kirurgu koji će za tretman vaših umnjaka pronaći najbolje rješenje. 

U nekim slučajevima, bit će potrebno snimiti i 3D snimku usne šupljine (CBCT), osobito ako je potrebno utvrditi poziciju živaca u odnosu na korijen umnjaka. 

Za kraj vam želimo napomenuti da za umnjacima ne trebate žaliti: stomatolozi i oralni kirurzi ponekad predlažu vađenje umnjaka čak i kad izrastaju u pravilnom položaju i bez posljedica upale. Razlog tome je prevencija eventualnih komplikacija s ovim zubima u budućnosti, a do kojih može doći jer ih je, za razliku od ostatka zubnog niza, puno teže pravilno četkati i održavati.