Proizvodi za održavanje oralne higijene

Kvalitetan odabir četkice i paste za zube te vodice za ispiranje usne šupljine uvelike utječe na pravilnu brigu o dentalnoj higijeni. 

Prilikom biranja paste za zube, poželjno je birati one koje sadrže fluor. Fluor je prirodni element koji se nalazi u vodi i hrani, izlučujemo ga putem mokraćnog i probavnog sustava te sline i znoja, a jača zube i sprječava bakterije u razvoju štetnih kiselina. Iako u prekomjernim količinama može biti štetan, fluor je najjednostavnije rješenje za sprječavanje karijesa, a paste za zube sadrže dozu koja je prihvatljiva za održavanje zubi i izbjegavanje štetnih posljedica. 

Odabir četkice za zube individualan je, ali je generalna preporuka korištenje onih četkica koje su mekane i čiji dizajn uvjetuje detaljno čišćenje svih dijelova usne šupljine. Ako imate manju usnu šupljinu, bolje je koristiti četkicu s manjom glavom jer će ona doprijeti do dijelova koje veće četkice ne mogu temeljito očistiti. Na ovaj način mogu se prevenirati brojne upale na području udaljenijih zubi (primjerice umnjaka). Vrlo je važno mijenjati četkicu za zube svaka tri mjeseca; istrošene četkice ne mogu temeljito očistiti zube i njihovim se korištenjem ugrožava održavanje zubne cakline, ali se u opasnost dovode i desni. Četkicu je vrlo važno držati na otvorenom; stavljanje zaštitne kapice na četkicu ostavlja prostor za razvoj bakterija posredstvom vlage. 

Osim pravilnog odabira četkice i paste za zube, važno je pravilno odabrati i sredstvo za ispiranje usne šupljine. Primjerice, ako patite od suhe usne šupljine (kserostomija), preporučuje se korištenje vode za ispiranje bez alkohola, a ako imate poteškoća s gingivitisom, poželjno je odabrati onu koja sadrži antibakterijske i antimikrobne sastojke te sastojke protiv plaka. 

Naposljetku, pravilan odabir sredstava za održavanje zdravlja zubi vrlo je individualan,  zbog čega se pri izboru svakako preporučuje savjetovanje sa stomatologom.