Briga o zubima: sve što smo mislili da znamo

Iako uglavnom smatramo da smo kroz život naučili održavati zdravlje svojih zubi, često se ispostavi da većina nas na neki način griješi u prakticiranju dnevne rutine kad je u pitanju dentalna higijena. Svakako je poželjno upoznati se s pravilnom tehnikom četkanja, ispravnim korištenjem zubnog konca te greškama koje često činimo, a trebali bismo ih početi izbjegavati. 

Agresivno četkanje često se smatra načinom rješavanja svih poteškoća koje imamo sa zubima. To, međutim, nije ispravan način održavanja oralne higijene. Plak kojeg se želimo riješiti četkanjem mekan je i lako se uklanja. Stoga je bolje agresivno četkanje zamijeniti masiranjem zubi i zubnog mesa. 

Četkanje u brzini česta je pojava kad je u pitanju moderni, užurban lifestyle. Zbog toga se događa da zaboravimo na pravilo: Dva puta dnevno po (minimalno) dvije minute. Vodite računa o minimumu vremena koje je potrebno posvetiti zubima svakodnevno kako bi ostali snažni i zdravi. 

Naprijed-natrag tehnika četkanja nije najbolji izbor. Ovaj način četkanja zubi nije efikasan jer se desni i određeni dijelovi zubi zanemaruju. Kad četkate zube, činite to kružnim pokretima te nastojte obuhvatiti i zube i desni. 

Prilikom četkanja zubi, četkicu prislonite na zubni niz pod kutom od 45 stupnjeva. Tako ćete obuhvatiti sve vanjske i unutarnje površine zubi. Četkicu pozicionirajte okomito na zube tek onda kad četkate područje zuba koje je direktno izloženo žvakanju. Ne zaboravite da je i jezik dio usne šupljine koji također zahtijeva održavanje pa ga nemojte zanemariti u svojoj dnevnoj rutini. 

Ispravno korištenje zubnog konca mnogima je strano, a izuzetno je važno za oralno zdravlje. Upotrijebite 18 centimetara zubnog konca prilikom svakog korištenja kako bi osigurali dovoljno čistog materijala za sve prostore među zubima.