Kako sačuvati zube od blagdanske ludnice

Stiglo nam je najljepše doba u godini, a ono nam, osim radosti i veselja, često može donijeti i upalu desni, karijes i bolove u zubima, i to sve zbog prekomjernog unosa šećera. Zbog toga je tijekom blagdana važno obratiti više pažnje na održavanje oralne higijene. Danas vam donosimo nekoliko jednostavnih savjeta za zaštitu zubi tijekom blagdana. 

  1. Budući da većinu nas ideja adventskog kalendara veseli, čokoladice koje su inače njegov sastavni dio mogli bismo zamijeniti vlastitim zamislima! Adventski kalendar sastavljen od 24 lijepe poruke samo je jedna od mogućnosti. 
  2. Kako bi se tijekom blagdana izbjeglo prejedanje slatkišima, ali i ostalim namirnicama, važno je točno odrediti vrijeme za jelo u danu. Tako će se smanjiti pretjerana konzumacija hrane.
  3. Fokus blagdana trebali bi biti značajni događaji poput posjete obitelji i druženja s prijateljima, ali blagdanski se period, unatoč tome, ipak često svede na hranu. Pokušajte osvijestiti važnost božićnog duha – to će pomoći i vašem dentalnom, ali i psihičkom zdravlju. 
  4. Blagdansko je vrijeme osim ića, povezano i s pićem. Pripazite na količinu i izbor pića kojim planirate nazdravljati. Imajte na umu da crno vino može trajno oštetiti boju vaših zubi, pa radije birajte ono bijelo. 
  5. Voće i povrće uvijek su najbolji izbor za naše zube i generalno zdravlje, pa ih se zbog toga moramo sjetiti i tijekom blagdana!

Naposljetku, uvijek vodite računa o redovitim stomatološkim pregledima. Ako ste ih do sad zanemarivali, bilo bi dobro da se pronađu na vašoj novogodišnjoj listi dobrih odluka!