Zubobolja tijekom blagdana i kako je spriječiti

Bez obzira jeste li inače skloni zubobolji ili ne, postoje velike šanse da vas nesnosna bol u zubima zatekne upravo u blagdanskom periodu godine. Istraživanja su pokazala da se poteškoće sa zubima iznimno povećavaju tijekom blagdana, a ako se pitate zašto je tome tako, odgovor je jednostavan: unos šećera raste, a naša svijest o važnosti održavanja pravilne oralne higijene pada. 

Budući da svi želimo uživati u božićnim praznicima, odmoriti se i nazdraviti svim svojim ovogodišnjim uspjesima, potrebno poduzeti mjere da se izbjegne zubobolja koja bi nam mogla poremetiti planove. 

Prije svega, važno je imati na umu da se konzumacija nezdravih namirnica prepunih šećerom u blagdanskom periodu povećava. Iako je teško i nepraktično izbjegavati sve slatke užitke koje nam Božić nosi, trebali bismo se osvijestiti i dodatno kontrolirati vlastitu prehranu

Iako prekomjeran unos šećera nikad, pa ni za vrijeme blagdana, nije preporučljiv, svi oni koji kontinuirano vode računa o zdravlju svojih zubi i redovitim stomatološkim pregledima lakše će izdržati i ovaj period jer su izgradili dobre i zdrave temelje za dentalno zdravlje.

Briga o oralnoj higijeni u ovom bi periodu godine trebala biti dodatno naglašena. Ne smije se događati da zaboravimo na pravilno četkanje zubi i održavanje usne šupljine. Posebni uvjeti zahtijevaju posebne mjere pa je tako tijekom blagdana četkanje, zubni konac i ispiranje usta još važnije nego inače. 

Vodite računa o svom oralnom zdravlju i u novu godinu uđite sretni, nasmijani i slobodni od bolova.