Brusnice – superbobice koje štite zube!

Zovu ih magičnim crvenim bobicama, poznate su kao zaštitnice probave i mokraćnog sustava, čuvaju vaš vid i štite vas od raka. Riječ je o brusnicama – superbobicama koje će se, između ostalog, uspješnije izboriti s karijesom koji bi potencijalno mogao napasti vaše zube te ugroziti vaše dentalno zdravlje.  

Nedavna su istraživanja pokazala da šačica ovog bobičastog voća može uvelike doprinijeti vašem oralnom zdravlju umanjujući rizik propadanja zubi, pojavljivanja plaka i bolesti desni. Prirodni spojevi koji se mogu pronaći u brusnicama nazivaju se polifenolima, poznati su antioksidans, a u vašim će se ustima bolje izboriti protiv loših bakterija koje se lijepe na vaše zube i ugrožavaju vaše zdravlje. 

Osim brojnih blagotvornih učinaka koje ima na zube i na generalno zdravlje čovjeka, ova je namirnica idealna za sve one koji žele ostati fit i paze na svoju kilažu. Naime, iako je riječ o voću, važno je naznačiti da jedna porcija brusnica sadrži tek 4 grama prirodnog šećera.  

S obzirom na sve benefite koje ovo bobičasto voće ima te koliko može doprinijeti kvaliteti života čovjeka, nije čudno što ga brojni dentalni stručnjaci mogu vidjeti kao sastav u proizvodima namijenjenim održavanju oralne higijene.  

Smatra se da polifenoli koji se mogu pronaći u brusnicama mogu biti osobito dobri za naše zube jer se ti spojevi zadržavaju u našoj pljuvački i doprinose našem oralnom zdravlju čak i nakon što ih progutamo. Od brusnica bi se mogli raditi sugar-free napitci, a budući da imaju širu ulogu u zaštiti zubi od propadanja, od ovog bi voća u budućnosti mogli profitirati i proizvodi poput vodice za ispiranje usta i zubne paste.