Suhi siječanj i briga za oralno zdravlje

Suhi siječanj ili Dry January pokret je koji za cilj ima potaknuti što veći broj ljudi da na početku nove godine apstinira od alkohola. Osim što sugerira svojevrsnu detoksikaciju nakon blagdana, također teži osvještavanju o potrebi usvajanja zdravih životnih navika u godini koja predstoji. 

S obzirom na to da se Hrvatska pozicionira visoko na ljestvici zemalja čiji stanovnici imaju naviku česte konzumacije alkoholnih pića, suhi siječanj dobro nam dođe kao podsjetnik da stanemo na kočnice. Ono što je svakako potrebno naglasiti briga je o oralnom zdravlju i o rizicima koje alkohol nosi našim zubima, ali i kompletnoj usnoj šupljini. 

Pretjerana i svakodnevna konzumacija alkoholnih pića može dovesti do smanjenja dobrih i povećanja štetnih bakterija u našim ustima, a takav disbalans otvara prostor za brojne rizične bolesti. Osim bolesti desni i propadanja zubi, povećava se i rizik od raka usne šupljine i grla. 

Čaša vina na dan može biti korisna za naše srce, a nazdravljanje s bližnjima u posebnim prigodama također je dio života. Međutim, prilikom konzumacije alkohola ipak snosimo određenu odgovornost prema sebi i svom zdravlju. Stoga je vam donosimo tri zlatna savjeta za čuvanje zubi od štetnog utjecaja alkohola: 

  1. Uz alkohol pijte i vodu kako bi uravnotežili pH vrijednost u vašim ustima; 
  2. Alkohol konzumirajte uz jelo kako biste spriječili napad kiseline koji je štetan za vaše zube;
  3. Koristite vodicu za ispiranje usta kako biste isprali kisele tvar iz alkoholnih pića sa zubiju.