Oralno zdravlje kod djece

Uloga oralnog zdravlja kod djece izuzetno je važna za njihovo generalno zdravlje i prevenciju mnogih bolesti, zbog čega mliječnim zubima treba pristupiti jednako odgovorno kao i održavanju trajnih zubi. Mliječni su zubi važni iz nekoliko razloga: omogućavaju pravilno žvakanje, čuvaju prostor za trajne zube te usmjeravaju njihov rast i pozicioniranje. Ono što je najvažnije, mliječni zubi osnovni su faktor u formiranju facijalnih kostiju i mišića. 

Stoga vam donosimo nekoliko važnih informacija na koje biste trebali skrenuti pozornost kad je u pitanju oralno zdravlje vaše djece.  

Za pravilnu brigu zdravlja dječjih zubi, roditelji trebaju biti upoznati s plakom i zubnim kamencem.  Plak je mekani, ljepljivi film koji prekriva zube, a ako se ne tretira na vrijeme, pretvara se u zubni kamenac. Dok se stvaranje plaka može prevenirati pravilnom njegom zubi, zubni kamenac može otkloniti samo stomatolog. Stvaranje plaka može se spriječiti pravilnim održavanjem zubi, ali i izbjegavanjem hrane koja sadrži velike količine šećera.

Oralne poteškoće kod djece mogu izazvati i bakterije koje se s lakoćom prenose s roditelja na dijete: dovoljno je da se dijete hrani istom žlicom kao i roditelj koji je zaražen bakterijom koja je uzročnik karijesa – takve se bakterije prenose slinom. 

Jednu godinu staro dijete spremno je i na svoj prvi posjet stomatologu. Od tada nadalje, važno je voditi dijete na redovite stomatološke preglede dva puta godišnje. 

Zdravlje zubi kod djece izuzetno je važno jer su mliječni zubi podrška u razvoju raznih funkcija poput smijanja, jedenja i govora. Zbog toga se njihova njega ne smije zanemarivati, a negativne posljedice izostanka njege ne bi se smjele podcjenjivati. Važno je njegovati ih sve do trenutka kad ih zamijene trajni, čvrsti i zdravi zubi.